Reklama
Rozwiń

Szampan to tylko francuskie wino

Rozmowa: Ryszard Berent, prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów

Publikacja: 30.12.2010 01:20

[b]Rz: Jutro sylwester i wielu z nas kupuje szampana...[/b]

[b]Ryszard Berent:[/b] W Polsce słowem „szampan” określamy wszystko, co ma bąbelki i zawiera alkohol. Jednak szampan jest wyłącznie francuski i pochodzi z Szampanii. Francuzi zastrzegli sobie tę nazwę, ponieważ od początku XX wieku wraz ze wzrostem popularności win musujących zaczęły się pojawiać podróbki.

[b]Czym się różni prawdziwy szampan od wina musującego?[/b]

Szampan jest produkowany tylko z trzech rodzajów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. I jest stosunkowo drogi.

[b]Co na zabawę sylwestrową wybierają Polacy?[/b]

Reklama
Reklama

Głównie wina w cenie 10 – 20 złotych. Te poniżej 10 złotych nie są winami, tylko alkoholizowanymi napojami, w sztuczny sposób gazowanymi. Te odradzam. Ale już za kilkanaście złotych możemy kupić całkiem przyzwoite wino musujące takich producentów jak Ambra. Są też inne, na polskim rynku popularne jest na przykład Dorato czy Cin Cin. Ostatnio hitem są wina różowe.

[b]Czy kobiety wybierają inne wina niż mężczyźni?[/b]

Kobiety wolą wina słodsze. W tej kategorii popularne są: Gran Cinzano czy Martini Asti, bo są zrobione ze słodkich muskatowych winogron. Mężczyźni częściej wybierają wina półwytrawne i wytrawne.

[b]A jeżeli koniecznie chcemy kupić coś najbardziej zbliżonego do szampana...[/b]

Możemy wybrać wino, które będzie szampana imitować. Nie powinno być słodkie. Szampany w większości są wytrawne, w ogóle nie zawierają cukru albo niewielkie ilości. Polecam wina produkowane metodą tradycyjną.

[b]Czyli jaką?[/b]

Reklama
Reklama

To metoda wtórnej fermentacji w butelce. Tą metodą Francuzi produkują swoje szampany. Proces fermentacji i produkcji bąbelków dokonuje się w następujący sposób: do butelki dodaje się wkład drożdżowy i troszeczkę spokojnego, słodzonego wina. Potem usuwa się zbędny drożdżowy osad, a wino leżakuje rok lub półtora. Ta metoda gwarantuje, że jest prawdziwe i zdrowe, a jego producentem jest ktoś z wieloletnim doświadczeniem w branży.

[b]Rz: Jutro sylwester i wielu z nas kupuje szampana...[/b]

[b]Ryszard Berent:[/b] W Polsce słowem „szampan” określamy wszystko, co ma bąbelki i zawiera alkohol. Jednak szampan jest wyłącznie francuski i pochodzi z Szampanii. Francuzi zastrzegli sobie tę nazwę, ponieważ od początku XX wieku wraz ze wzrostem popularności win musujących zaczęły się pojawiać podróbki.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Reklama
Publicystyka
Marek Kutarba: Czy Polska naprawdę powinna bać się bardziej sojuszniczych Niemiec niż wrogiej jej Rosji?
Publicystyka
Adam Bielan i Michał Kamiński podłożyli ogień pod koalicję. Donald Tusk ma problem
Publicystyka
Marek Migalski: Dekonstrukcja rządu
Publicystyka
Estera Flieger: Donald Tusk uwierzył, że może już tylko przegrać
Publicystyka
Dariusz Lasocki: 10 powodów, dla których wstyd mi za te wybory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama