Reklama
Rozwiń
Reklama

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Aktualizacja: 11.01.2019 12:08 Publikacja: 11.01.2019 11:51

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Foto: Adobe Stock

ula

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Przemysł spożywczy
Załamanie eksportu z Sinciangu: chiński koncentrat zalega w magazynach
Przemysł spożywczy
Pozew żony Henryka Kani blokuje spłatę 880 mln zł długów. Czeka 583 wierzycieli
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama