Reklama
Rozwiń

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Aktualizacja: 11.01.2019 12:08 Publikacja: 11.01.2019 11:51

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Foto: Adobe Stock

ula

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz