Reklama

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Aktualizacja: 11.01.2019 12:08 Publikacja: 11.01.2019 11:51

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Foto: Adobe Stock

ula

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama