Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Aktualizacja: 11.01.2019 12:08 Publikacja: 11.01.2019 11:51

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Foto: Adobe Stock

ula

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników