Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Aktualizacja: 11.01.2019 12:08 Publikacja: 11.01.2019 11:51

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Foto: Adobe Stock

ula

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę