McDonald’s ma problem z maszynami do lodów

Ich awarie zdarzają się tak często i naprawy są tak długie, że z franczyzobiorcami skontaktowali się już urzędnicy federalnej agencji FTC.

Publikacja: 07.09.2021 14:29

McDonald’s ma problem z maszynami do lodów

Foto: Adobe Stock

Urządzenia w restauracjach McDonald's to jeden ze strategicznych punktów, odpowiadają za ok. 60 proc. sprzedaży deserów - to nie tylko lody, ale również mleczne koktajle czy McFlurry - lody zmiksowane z różnymi batonami czy ciastkami, w zależności od preferencji. Są jednym z symboli sieci i właśnie ich brak jest często piętnowany przez klientów w mediach społecznościowych. Lodowe kryzysy są zresztą stałą pożywką dla konkurencji, jak Jack in the Box czy Wendy’s, które regularnie robią sobie z tego żarty.

Nawet powstał blog o nazwie McBroken, który monitoruje awarie maszyn do lodów McDonald's w różnych miastach.

Sprawa rozwinęła się jednak w dość nieoczekiwany sposób, awariami zainteresowała się Federalna Komisja Handlu USA, czyli agencja zajmująca się również ochroną konsumentów. Jak podaje dziennik WSJ agencja skontaktowała się tego lata z franczyzobiorcami McDonald's, szukając informacji o tym, na czym polega problemem zepsutego automatu do lodów. FTC odmówiła dziennikarzom komentarza.

Właściciele placówek McDonald’s od dawna narzekali, że urządzenia są zbyt skomplikowane, a ich awarie trudne do naprawienia. Maszyny wymagają nocnego zautomatyzowanego cyklu czyszczenia termicznego, który może trwać do czterech godzin aby zniszczyć bakterie. Cykl czyszczenia może się nie powieść, przez co maszyny nie będą nadawały się do użytku, dopóki technik naprawy nie uruchomi ich ponownie.

McDonald's twierdzi, iż rozumie frustracje i ma zespół, który nad rozwiązaniem kwestii pracuje.

„Jesteśmy zmęczeni byciem obiektem żartów. Podobnie jak nasi klienci i załogi” – napisało do właścicieli restauracji ich stowarzyszenie National Owners Association.

Niektórzy właściciele zapłacili za szkolenie swoich pracowników w zakresie naprawy maszyn. Inni skontaktowali się z głównym producentem maszyn, Taylor Commercial Foodservice lub autoryzowaną firmą naprawczą.

Producent podkreśla, iż wiele awarii można przypisać brakowi wiedzy na temat sprzętu. Podczas pracy z produktami mlecznymi „trzeba upewnić się, że maszyna jest odpowiednio czyszczona. Maszyny składają się z wielu połączonych części, które muszą działać w złożonym środowisku i w złożony sposób”.

Urządzenia w restauracjach McDonald's to jeden ze strategicznych punktów, odpowiadają za ok. 60 proc. sprzedaży deserów - to nie tylko lody, ale również mleczne koktajle czy McFlurry - lody zmiksowane z różnymi batonami czy ciastkami, w zależności od preferencji. Są jednym z symboli sieci i właśnie ich brak jest często piętnowany przez klientów w mediach społecznościowych. Lodowe kryzysy są zresztą stałą pożywką dla konkurencji, jak Jack in the Box czy Wendy’s, które regularnie robią sobie z tego żarty.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu