Garlica maoryska to ptak znany z tego, że często można go spotkać pijanego - a wszystko przez to, że kereru często jedzą fermentujące owoce spadające z drzew. Zdarza się, że w wyniku zjedzenia sfermentowanych owoców przedstawiciele tego gatunku ptaka są tak pijani, że muszą być zabierani do rezerwatów, gdzie trzeźwieją pod okiem ludzi - zauważa amerykański "Newsweek".
W 2010 roku do rezerwatu ptaków w Whangarei trafiło ok. 60 gołębi maoryskich, które zjadły za dużo sfermentowanych owoców guawy.
- Trafiały do nas tak pijane, jak tylko można być. To było dziwaczne - przyznawał Robert Webb z rezerwatu w Whangarei.
W tym roku w głosowaniu na Ptaka Roku zorganizowanym przez Forest & Bird na gołębie maoryskie zagłosowało 5833 z ponad 48 tys. głosujących - żaden inny ptak nie uzyskał tylu głosów.
Kereru jest znany ze swojego zielono-brązowego upierzenia. To ptak rdzennie zamieszkujący Nową Zelandię. Forest & Bird charakteryzując kereru nazywa go ptakiem "niezdarnym, pijanym, żarłocznym i olśniewającym".