Wielkanocne śniadanie na wynos

Przygotowanie wielkanocnego śniadania wielu warszawiaków zleca restauracjom. Koszt: od 300 zł.

Aktualizacja: 20.04.2011 13:24 Publikacja: 20.04.2011 12:47

Wielkanocne śniadanie do odbioru najpóźniej w sobotę

Wielkanocne śniadanie do odbioru najpóźniej w sobotę

Foto: Fotorzepa, Marian Zubrzycki

– Zainteresowanie ofertą wielkanocną jest bardzo duże. Od piątku codziennie mamy nawet 10 zamówień od osób indywidualnych na świąteczne smakołyki – przyznaje Małgorzata Podsiadło z Gospody pod Młynem.

W tym tygodniu telefony urywają się w wielu warszawskich restauracjach. Większość z nich oferuje wykwintne świąteczne dania. W okazjonalnym menu znajdziemy np. jaja z musem rakowym (ok. 50 zł za 10 sztuk), pasztet z zająca z żurawiną (ok. 100 zł za porcję dla 10 osób), roladę z kurczaka z pistacjami (ok. 70 zł za porcję dla 10 osób). Obowiązkowo każda restauracja ma w ofercie żur staropolski (ok. 8 zł za porcję) i na deser mazurki (czekoladowe, kajmakowe – ok. 40 zł za sztukę).

Jednak przedstawiciele lokali gastronomicznych przyznają, że warszawiacy nie zamawiają całego śniadania na wynos, tylko wspomagają się wybranymi potrawami.

– Największym zainteresowaniem cieszy się schab po warszawsku, faszerowane jaja i różnego rodzaju sałatki. Nieco mniejszym żur – przyznaje Małgorzata Podsiadło.

Potrawy mogą być dostarczane na półmiskach restauracji i wówczas trzeba wpłacić kaucję za naczynia (nawet 30 zł za sztukę) lub w jednorazowych pojemnikach (koszt ok. 2 zł za sztukę). Smakołyki trzeba samemu odebrać z restauracji.

Jeśli nie mamy ochoty na spędzanie świąt w domu,  możemy zaprosić gości do restauracji. W święta w wielu warszawskich lokalach czeka na klientów specjalne wielkanocne menu. Jeśli już wybierzemy ten wariant, to śniadanie zjemy dopiero około południa. Właśnie o tej porze swoje drzwi otwiera wiele punktów. – Jest ustalone wielkanocne menu, które podamy w formie szwedzkiego stołu. Każdy z gości wpłaca daną kwotę i częstuje się wszystkim – mówi Barbara Dmowska z Restauracji 99. Rezerwacje nie są konieczne. Cennik za osobę dorosłą to ok. 120 zł, a za dziecko ok. 50 zł.

Czytaj w "Życiu Warszawy"

– Zainteresowanie ofertą wielkanocną jest bardzo duże. Od piątku codziennie mamy nawet 10 zamówień od osób indywidualnych na świąteczne smakołyki – przyznaje Małgorzata Podsiadło z Gospody pod Młynem.

W tym tygodniu telefony urywają się w wielu warszawskich restauracjach. Większość z nich oferuje wykwintne świąteczne dania. W okazjonalnym menu znajdziemy np. jaja z musem rakowym (ok. 50 zł za 10 sztuk), pasztet z zająca z żurawiną (ok. 100 zł za porcję dla 10 osób), roladę z kurczaka z pistacjami (ok. 70 zł za porcję dla 10 osób). Obowiązkowo każda restauracja ma w ofercie żur staropolski (ok. 8 zł za porcję) i na deser mazurki (czekoladowe, kajmakowe – ok. 40 zł za sztukę).

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"