Reklama
Rozwiń

Cebularz, kasza, pierogi, czyli jak smakuje Lubelszczyzna

Cebularz to symbol kulinarny Lublina. Region słynie też z wyrobów z kaszy gryczanej i jaglanej oraz ryb.

Aktualizacja: 13.08.2015 23:59 Publikacja: 13.08.2015 19:22

Cebularz, kasza, pierogi, czyli jak smakuje Lubelszczyzna

Foto: materiały prasowe

Kuchnia lubelska jest bogata i wielosmakowa. Przez wieki w Lublinie krzyżowały się bowiem szlaki handlowe z Węgier na Litwę, z Europy Zachodniej na Ruś, z północnych portów do Turcji. To kuchnia, w której mieszają się smaki ukraińskie, ruskie, ormiańskie, żydowskie, węgierskie, litewskie i tatarskie.

– W Kruszynianach przygotowuje się pierekaczewnik, specjał z makaronowego ciasta nadziewany farszem z wołowiny i cebuli, czy płow, danie z mięsa i ryżu, którego sekret tkwi w kombinacji orientalnych przypraw. Ormiańskich potraw możemy skosztować w Lublinie i Zamościu, a węgierskich w Kazimierzu – wylicza Waldemar Sulisz, dziennikarz kulinarny, prezes Kresowej Akademii Smaku.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta