Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.11.2015 19:42 Publikacja: 19.11.2015 19:42
Foto: Materiały Promocyjne
Setki odwiedzonych restauracji, dziesiątki rozmów z szefami kuchni, tysiące pochłoniętych dań (o ilości towarzyszących im kieliszków przez wrodzoną skromność nie wspomnę). I jak tu podsumować taki rok? Jak po tylu wcieleniach znanych smaków odnaleźć punkt odniesienia, ten kulinarny wzorzec metra?
Stanęła mi przed oczami dawna dyskusja z zaprzyjaźnionymi sybarytami. O pierwotności smaku i mnogości doznań, o potrzebie wracania do korzeni i poszukiwaniach absolutu. Przypomniałam sobie koncepcję rekolekcji smaku, którą jako dzisiejszy tytuł zapożyczam od Zbyszka Kmiecia, co prawda bez wiedzy i zgody autora, za to z serdecznymi pozdrowieniami. Idea wydaje się trafna nie tylko w korelacji z nadciągającym adwentem, ale także jako niezbędna odnowa, przygotowanie się do kolejnego sezonu inspekcji startującego już w styczniu.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
9 lipca 2025 roku o godz. 12.00 na Zamku Królewskim w Warszawie odbędzie się uroczysta gala 50. Nagrody im. Oska...
W jednej z najstarszych bibliotek rodowych, obecnie oddziale Muzeum Narodowego w Krakowie, rozpoczął się remont....
Przeglądy filmów, transmisje spektakli teatralnych i operowych, pokazy plenerowe – na wakacje stołeczne kina prz...
4 czerwca w siedzibie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie odbyła się Gala Finałowa 18. edycji konkurs...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas