Pozwala odzyskać świeżość wyobraźni i podjąć nowe wyzwania. Tak właśnie było w przypadku Bertranda-Gabriela Vigouroux, przedstawiciela rodziny o wielopokoleniowej tradycji winiarskiej we francuskim regionie Cahors.
W żyłach Vigouroux, jak to niektórzy mówią, płynie malbec. W tej odmianie winogron specjalizuje się od lat jego rodzinna firma – Maison Georges Vigouroux. I to właśnie przywiązanie do niej zawiodło Bertranda-Gabriela do Argentyny.
Sadzonki malbeka na zamówienie argentyńskiego rządu w połowie XIX wieku sprowadził z Francji Michel Pouget. Winorośl świetnie odnalazła się na tutejszych glebach. Co więcej, przetrwała w Argentynie w swej pierwotnej postaci. Obecne francuskie plantacje musiały bowiem zostać założone na nowo po wielkiej pladze filoksery, która pod koniec XIX w. zdziesiątkowała europejskie winnice. Różnice między południowoamerykańskimi a francuskimi owocami są widoczne gołym okiem – te pierwsze są mniejsze i ciaśniej upakowane na kiści. Argentyńscy producenci z sukcesem wykorzystali potencjał malbeka. Dzisiaj odmiana jest wręcz symbolem tego kraju. Znany i poważany ekspert winny, Brytyjka Jancis Robinson, tak mówi: – Dobry argentyński malbec, a sporo go jest, bo Argentyna to jeden z najbardziej płodnych producentów wina, ma ciemny kolor, jest pikantny, bogaty i niezwykle soczysty. Jego znak firmowy to niemal aksamitna faktura.
Biorąc to wszystko pod uwagę, nie dziwi, że Bertrand-Gabriel Vigouroux zainteresował się Argentyną i jej malbekiem. Zaowocowało to bardzo ciekawą linią win Antisto.
Wywodząca się z łaciny nazwa oznajmia dumnie: „wykraczam ponad" i „jestem w pierwszym rzędzie". Mamy tu trzy różne malbeki z dwóch kontynentów. Trzeba było fachowca pokroju Vigouroux, żeby nie bać się zestawić ich ze sobą. Oprócz tego pochodzącego z Luján de Cuyo w prowincji Mendoza mamy jeszcze Antisto z jak najbardziej klasycznego i historycznego regionu Cahors oraz Antisto z apelacji Buzet. Wszystkie kuszą, ale naszą degustację zaczniemy od źródła, czyli Antisto z Cahors. To miejsce pozostaje obecnie jedynym rejonem we Francji, gdzie malbec jest głównym uprawianym szczepem.