Reklama

Na rozgrzewkę: benedyktynka

Koktajl na bazie espresso, benedyktynki, miodu i bitej śmietany zwycięzcą w konkursie „Drinki z benedyktynki” zorganizowanym w ramach pierwszej edycji Turnieju Grzańców

Publikacja: 13.12.2008 04:45

Jury konkursu najbardziej spodobały się tradycyjne grzańce

Jury konkursu najbardziej spodobały się tradycyjne grzańce

Foto: stockfood

W Zimowym Ogrodzie Smaków środa i czwartek odbyły się pod hasłem turniejów i konkursów dla barmanów. Organizatorzy chcieli bowiem, by goście, którzy tłumnie przybyli na konferencję klimatyczną, mogli poznać specjały polskiej kuchni oraz dowiedzieć się, czym najlepiej rozgrzać się w zimowe wieczory.

W środowe popołudnie 11 ekip barmańskich miało zachwycić smakiem drinków z nalewki od setek lat produkowanej przez zakon benedyktynów z Lubinia.

[srodtytul]Oblicze barmana[/srodtytul]

– Chcieliśmy w ten sposób pokazać inne oblicze barmanów, którzy kojarzą się z rozpijaniem społeczeństwa. Moim zdaniem to się udało – mówi ojciec Patryk z zakonu benedyktynów, organizator i inicjator konkursu. Co obok 10 ml benedyktynki wlewano do sheikera? – Było mleko, herbata, kawa, owoce cytrusowe i soki z naszych polskich tradycyjnych owoców, głównie jabłek i żurawiny. Barmani mieli do przygotowania dwa rodzaje drinków z naszej ziołowej nalewki: jeden orzeźwiający, a drugi rozgrzewający – wyjaśnia ojciec Patryk. Jury niemal jednogłośnie I miejsce w konkursie przyznało koktajlowi przygotowanemu na bazie kawy.

W czwartkowe popołudnie w Ogrodzie Smaków odbył się I Turniej Grzańców. – Grzane wina, piwa i miody oceniali smakosze i dziennikarze. Kapituła zwracała szczególną uwagę na smak i aromat, sposób podania i oczywiście rozgrzewającą moc prezentowanych grzańców – wyjaśnia Wojciech Lewandowski, organizator zawodów.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Wina, wina, wina dajcie![/srodtytul]

Do rywalizacji stanęło 12 drużyn z poznańskich restauracji. Przygotowano w sumie 20 grzańców. Laury trafiły do Togi, Nalewki i Madagaskaru.

Choć pomysłowość uczestników konkursu była ogromna I miejsce ex aequo zdobyły dwa tradycyjne grzańce. Pierwszy przygotowany na bazie czerwonego wina i suszonych egzotycznych owoców oraz nalewek owocowych. Drugi zwycięski grzaniec przygotowano z miodu pitnego, czerwonego wina i bakalii.

Mieszanka smaków czerwonego wytrawnego wina, kokosowego mleka i kwiatu jadalnej orchidei zachwyciła jury Turnieju Grzańców na tyle, by przyznać mu II miejsce.

Choć organizatorzy zachęcali poznaniaków i zagranicznych gości do degustacji przygotowanych specyfików, ci raczej woleli fotografować, niż próbować rozgrzewających mikstur.

W Zimowym Ogrodzie Smaków środa i czwartek odbyły się pod hasłem turniejów i konkursów dla barmanów. Organizatorzy chcieli bowiem, by goście, którzy tłumnie przybyli na konferencję klimatyczną, mogli poznać specjały polskiej kuchni oraz dowiedzieć się, czym najlepiej rozgrzać się w zimowe wieczory.

W środowe popołudnie 11 ekip barmańskich miało zachwycić smakiem drinków z nalewki od setek lat produkowanej przez zakon benedyktynów z Lubinia.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama