Reklama

Na rozgrzewkę: benedyktynka

Koktajl na bazie espresso, benedyktynki, miodu i bitej śmietany zwycięzcą w konkursie „Drinki z benedyktynki” zorganizowanym w ramach pierwszej edycji Turnieju Grzańców

Publikacja: 13.12.2008 04:45

Jury konkursu najbardziej spodobały się tradycyjne grzańce

Jury konkursu najbardziej spodobały się tradycyjne grzańce

Foto: stockfood

W Zimowym Ogrodzie Smaków środa i czwartek odbyły się pod hasłem turniejów i konkursów dla barmanów. Organizatorzy chcieli bowiem, by goście, którzy tłumnie przybyli na konferencję klimatyczną, mogli poznać specjały polskiej kuchni oraz dowiedzieć się, czym najlepiej rozgrzać się w zimowe wieczory.

W środowe popołudnie 11 ekip barmańskich miało zachwycić smakiem drinków z nalewki od setek lat produkowanej przez zakon benedyktynów z Lubinia.

[srodtytul]Oblicze barmana[/srodtytul]

– Chcieliśmy w ten sposób pokazać inne oblicze barmanów, którzy kojarzą się z rozpijaniem społeczeństwa. Moim zdaniem to się udało – mówi ojciec Patryk z zakonu benedyktynów, organizator i inicjator konkursu. Co obok 10 ml benedyktynki wlewano do sheikera? – Było mleko, herbata, kawa, owoce cytrusowe i soki z naszych polskich tradycyjnych owoców, głównie jabłek i żurawiny. Barmani mieli do przygotowania dwa rodzaje drinków z naszej ziołowej nalewki: jeden orzeźwiający, a drugi rozgrzewający – wyjaśnia ojciec Patryk. Jury niemal jednogłośnie I miejsce w konkursie przyznało koktajlowi przygotowanemu na bazie kawy.

W czwartkowe popołudnie w Ogrodzie Smaków odbył się I Turniej Grzańców. – Grzane wina, piwa i miody oceniali smakosze i dziennikarze. Kapituła zwracała szczególną uwagę na smak i aromat, sposób podania i oczywiście rozgrzewającą moc prezentowanych grzańców – wyjaśnia Wojciech Lewandowski, organizator zawodów.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Wina, wina, wina dajcie![/srodtytul]

Do rywalizacji stanęło 12 drużyn z poznańskich restauracji. Przygotowano w sumie 20 grzańców. Laury trafiły do Togi, Nalewki i Madagaskaru.

Choć pomysłowość uczestników konkursu była ogromna I miejsce ex aequo zdobyły dwa tradycyjne grzańce. Pierwszy przygotowany na bazie czerwonego wina i suszonych egzotycznych owoców oraz nalewek owocowych. Drugi zwycięski grzaniec przygotowano z miodu pitnego, czerwonego wina i bakalii.

Mieszanka smaków czerwonego wytrawnego wina, kokosowego mleka i kwiatu jadalnej orchidei zachwyciła jury Turnieju Grzańców na tyle, by przyznać mu II miejsce.

Choć organizatorzy zachęcali poznaniaków i zagranicznych gości do degustacji przygotowanych specyfików, ci raczej woleli fotografować, niż próbować rozgrzewających mikstur.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama