Reklama

Decydująca moc kufla

To szklanka sprawia, jak postępujemy z piwem – łykamy czy sączymy.

Aktualizacja: 14.05.2015 23:44 Publikacja: 14.05.2015 19:04

Nie jest obojętne, z jakiego naczynia pija się piwo

Nie jest obojętne, z jakiego naczynia pija się piwo

Foto: 123RF

Na styl życia składa się m.in. sposób odpoczywania. Jednym z elementów sposobu odpoczywania jest styl spożywania napojów, także piwa.

Browary kuszą różnorodnością pienistego i naczyń, w jakie jest ono nalewane. Stąd tysiące kształtów szklanic i kufli. Każda pliszka swój ogonek chwali, a każdy browar ma za punkt honoru podnoszenie walorów swojego produktu unikalnym kształtem naczynia. Niekiedy jest to przerost formy nad treścią, ale generalnie dbałości o formę można tylko przyklasnąć, tym bardziej że rzecz się nie ogranicza do estetyki.

Z mądrości pokoleń wynika, że kształt szklanki i kufla wpływa na przyjemność doznawaną podczas łykania jasnych, ciemnych, pszenicznych, niepasteryzowanych. Picie piwa za każdym razem w szklance lansowanej przez producenta, najlepiej odpowiadającej jego produktowi, nie jest możliwe – ani w domu, ani w restauracji nie ma miejsca na tysiące szklanek. Dlatego dobrze jest mieć szklanki uniwersalne, dopasowane do piwa w ogóle, wydobywające jego walory. Na przykład jeżeli piana ma się utrzymywać jak najdłużej, szklanka nie może się mocno rozszerzać ku górze.

Z mądrości pokoleń wynika także, jak ważny jest sposób picia:

„Właśnie natenczas ojciec przeor trwożny, Dla dobrej myśli resztę kufla dusił, Wchodzi w tym punkcie goniec nieostrożny, Przeląkł się ojciec i z nagła zakrztusił" (Ignacy Krasicki, „Monachomachia", Pieśń III)

Nad sposobem picia pochylili się naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Badali, jak kształt szklanki wpływa na szybkość jej opróżniania. Zespołem kierowała dr Angela Attwood, która poinformowała o tym przed kilkoma dniami podczas kongresu British Psychological Society. W eksperymencie wzięło udział 160 osób. Przez dwa weekendy w trzech pubach w pobliżu uniwersytetu podawano im piwo w szklankach prostych lub zaokrąglonych. Szklankę prostą uczestnicy eksperymentu opróżniali (średnio) w ciągu 11 minut, zaokrągloną w 7 minut.

Badacze podejrzewali, że powodem tego fenomenu jest trudność w prawidłowej ocenie objętości płynu w szklance obłej. Poprosili ochotników o określenie, na jakiej wysokości szklanki znajduje się połowa jej objętości. W przypadku szklanek obłych odpowiedzi z reguły były błędne.

Reklama
Reklama

Brytyjczycy planują rozszerzenie badań na butelki, ponieważ wielu ludzi pija piwo bezpośrednio z nich. Zainteresowanie tymi badaniami wyrazili naukowcy francuscy. Zamierzają je jednak przenieść na swój grunt i sprawdzić, czy wino znika szybciej z kieliszków tulipanowatych czy z baloniastych. Natomiast nie planują brać w nich pod uwagę butelek, gdyż wino pijają z nich tylko kloszardzi.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama