Na styl życia składa się m.in. sposób odpoczywania. Jednym z elementów sposobu odpoczywania jest styl spożywania napojów, także piwa.
Browary kuszą różnorodnością pienistego i naczyń, w jakie jest ono nalewane. Stąd tysiące kształtów szklanic i kufli. Każda pliszka swój ogonek chwali, a każdy browar ma za punkt honoru podnoszenie walorów swojego produktu unikalnym kształtem naczynia. Niekiedy jest to przerost formy nad treścią, ale generalnie dbałości o formę można tylko przyklasnąć, tym bardziej że rzecz się nie ogranicza do estetyki.
Z mądrości pokoleń wynika, że kształt szklanki i kufla wpływa na przyjemność doznawaną podczas łykania jasnych, ciemnych, pszenicznych, niepasteryzowanych. Picie piwa za każdym razem w szklance lansowanej przez producenta, najlepiej odpowiadającej jego produktowi, nie jest możliwe – ani w domu, ani w restauracji nie ma miejsca na tysiące szklanek. Dlatego dobrze jest mieć szklanki uniwersalne, dopasowane do piwa w ogóle, wydobywające jego walory. Na przykład jeżeli piana ma się utrzymywać jak najdłużej, szklanka nie może się mocno rozszerzać ku górze.
Z mądrości pokoleń wynika także, jak ważny jest sposób picia:
„Właśnie natenczas ojciec przeor trwożny, Dla dobrej myśli resztę kufla dusił, Wchodzi w tym punkcie goniec nieostrożny, Przeląkł się ojciec i z nagła zakrztusił" (Ignacy Krasicki, „Monachomachia", Pieśń III)
Nad sposobem picia pochylili się naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Badali, jak kształt szklanki wpływa na szybkość jej opróżniania. Zespołem kierowała dr Angela Attwood, która poinformowała o tym przed kilkoma dniami podczas kongresu British Psychological Society. W eksperymencie wzięło udział 160 osób. Przez dwa weekendy w trzech pubach w pobliżu uniwersytetu podawano im piwo w szklankach prostych lub zaokrąglonych. Szklankę prostą uczestnicy eksperymentu opróżniali (średnio) w ciągu 11 minut, zaokrągloną w 7 minut.
Badacze podejrzewali, że powodem tego fenomenu jest trudność w prawidłowej ocenie objętości płynu w szklance obłej. Poprosili ochotników o określenie, na jakiej wysokości szklanki znajduje się połowa jej objętości. W przypadku szklanek obłych odpowiedzi z reguły były błędne.