Kontrola i badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały niebezpieczną bakterię zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.

Chodzi o produkt pn. "Jaja kurze ściółkowe" z terminem przydatności do spożycia 21.12.2020 r. Zakwestionowana partia produktu nosi numer: 21.12.2020.O8. Na skorupkach natomiast widnieje kod: 2PL 14131317. Producentem jaj pozyskanych z Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp. J. z Radzanowa jest spółka Polskie Fermy Grupa Producentów z Korfantowa. Zakład pakujący jaja oznaczony jest numerem PL 16075903.

Czytaj także: GIS ostrzega. W tej mące wykryto niebezpieczną substancję

- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj - podaje GIS.

Z przekazanych informacji wynika, że Zakład Pakowania Jaj poinformował sieć handlową Stokrotka o wycofaniu przedmiotowych jaj z obrotu.

- Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu - czytamy na stronie Inspektoratu.

GIS informuje, że trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie

Inspektorat ostrzega przed spożywaniem zakwestionowanych jaj, szczególnie w postaci surowej. Wykryte bakterie są niebezpieczne dla zdrowia. GIS zwraca szczególna uwagę na możliwość przeniesienia salmonelli na inne powierzchnie.