Reklama
Rozwiń
Reklama

Izba Handlowa sprawdziła meble ogrodowe i podpałki do grilla

Ostre krawędzie, wystające śruby, nieprawidłowo zamontowane dozowniki – to przykłady nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli mebli ogrodowych i podpałek do grilli. Przed majówką Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o zasadach bezpiecznego grillowania

Aktualizacja: 29.04.2015 17:24 Publikacja: 29.04.2015 16:10

Izba Handlowa sprawdziła meble ogrodowe i podpałki do grilla

Foto: 123RF

Kontrole Inspekcji Handlowej odbyły się w II kwartale 2014 roku. Sprawdzono 381 partii mebli ogrodowych, z czego zakwestionowano 26 proc. To gorszy wynik w stosunku 2012 roku kiedy nieprawidłowości wystąpiły jedynie w 15,7 proc. partii. Zbadano też 144 partii podpałek do grilli kwestionując niemal co trzecią (31,9 proc.). To więcej niż podczas kontroli przeprowadzonej w 2013 roku gdy wymagań nie spełniało jedynie 16,9 proc. partii badanych wyrobów.

Większość zastrzeżeń dotyczyła nieprawidłowości w oznakowaniu. W przypadku mebli kwestionowano m.in. brak instrukcji bezpiecznego użytkowania (31 partii) oraz braki w zakresie danych przedsiębiorcy wprowadzającego produkt na rynek (36 partii). Zakwestionowane podpałki do grilli m.in. nie posiadały wymaganych przepisami ostrzeżeń dotyczących bezpiecznego użytkowania np. Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw podpałka powinna być całkowicie spalona, a paliwo do grilla pokryte popiołem (8 partii).

Zarzuty IH dotyczyły także nieprawidłowości stanowiących bezpośrednie zagrożenie dla użytkowników. W 13 partiach mebli ogrodowych wykryto wady konstrukcyjne w tym m.in. ostre krawędzie, niestabilność oraz ryzyko niekontrolowanego rozłączenia się elementów. Zakwestionowane zostały też podpałki do grilli: ze względu na niewłaściwie zamocowany dozownik (2 partie) i zbyt niską temperaturę zapłonu (1 partia).

Produkty posiadające wady stanowiące zagrożenie dla użytkowników zostały wycofane z rynku. Ponadto większość przedsiębiorców (124 spośród 137) uzupełniła braki w oznakowaniu.

Konsumencie aby wiosenne grillowanie było bezpieczne pamiętaj:

Reklama
Reklama

1. Nie używaj grilla wewnątrz pomieszczeń.

2. Pamiętaj, że podpałka do grilli powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.

3. Sprawdź, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i gdy jest ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml).

4. Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdź, czy podpałka jest całkowicie spalona a paliwo do grilla pokryte popiołem.

5. Wybierając meble ogrodowe sprawdź, czy nie mają zadziorów i ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenie.

6. Meble powinny być wyposażone w instrukcję użytkowania w języku polskim, zapoznaj się z jej treścią .

Reklama
Reklama

7. Zastrzeżenia co do bezpieczeństwa lub oznakowania produktów należy zgłaszać do Inspekcji Handlowej lub Departamentu Nadzoru Rynku w UOKiK.

Prawo w Polsce
Zmowa przetargowa Budimexu. Wyrok może utrudnić walkę o kolejne kontrakty
Sądy i trybunały
Co dalej z Trybunałem po wyroku TSUE? Setki orzeczeń do podważenia
Praca, Emerytury i renty
Planujesz przejść na emeryturę w 2026 roku? Ekspert ZUS wskazuje dwa najlepsze terminy
Internet i prawo autorskie
Masłowska zarzuca Englert wykorzystanie „kanapek z hajsem”. Prawnicy nie mają wątpliwości
Edukacja
Pisownia na nowo. Co zmieni się w polskiej ortografii od przyszłego roku?
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama