Inspektorzy sprawdzili 203 partie grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.
W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów.
Najwięcej zastrzeżeń wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.
Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8 proc.). Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży.
Jak bezpiecznie grillować w ogródku?
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,