Jeśli ktoś chce się dowiedzieć, ile tego rodzaju substancji może się znaleźć w margarynie, powinien zajrzeć do [link=http://]rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (DzU nr 174, poz. 1184)[/link]. Określa ono maksymalne poziomy tych składników. Wyjaśnia też, że [b]wzbogacanie tłuszczów nie dotyczy masła ani miksów zawierających ponad 62 proc. tłuszczu mlecznego.[/b]

Nadal też będziemy jedli jodowaną sól. Jest ona wzbogacana w jodek lub jodan potasu.

Celem dodawania takich składników jest wyrównywanie i korygowanie niedoborów tych substancji u Polaków.

Rozporządzenie określa też maksymalne ilości innych witamin i składników mineralnych, o które można wzbogacić żywność. Przepisy określają, że w 100-mililitrowej albo w 100-gramowej porcji nie powinno ich być więcej niż 50 proc. zalecanego dziennego spożycia. Wyjątkiem jest witamina C, której może być dwukrotnie więcej.

Nowe przepisy weszły w życie 9 października 2010 r.