Komisja Europejska przedstawiła pakiet środków na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności. Pakiet ma uprościć przepisy i zmniejszyć obciążenia administracyjne   rolników, hodowców i podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze. Szczególne ułatwienia przewidziano dla małych i średnich przedsiębiorców. Obecnie przepisy UE dotyczące łańcucha żywnościowego liczą blisko 70 aktów prawnych. Przedstawiony pakiet ma zmniejszyć ich liczbę do pięciu.

Propozycja Komisji ma przede wszystkim doprowadzić  do zaostrzenia kontroli i skuteczniejszego egzekwowania norm bezpieczeństwa żywności, a tym samym zwiększenia zaufania konsumentów. Pakiet zawiera akt prawny dotyczący zdrowia zwierząt w UE, który przewiduje stworzenie wspólnego systemu wykrywania chorób i ich zwalczania. Ulepszony system pozwoli na szybsze reagowanie na wystąpienie choroby i ograniczenie jej rozprzestrzeniania. Ponadto Komisja proponuje usprawnienie istniejącego systemu ochrony zdrowia roślin i uproszczenie przepisów o wprowadzaniu do obrotu nasion i innych materiałów służących do reprodukcji roślin. Komisja przewiduje, że pakiet wejdzie w życie w 2016 r.