Na Międzynarodowych Targach Żywności SIAL w Paryżu, przedstawiciele Chile zamierzają zaprezentować swoją ofertę, skierowaną do sektora małych i średnich przedsiębiorstw.
W 2014 roku, według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, Chile zajmuje czołową pozycję wśród producentów żywności w Ameryce Południowej oraz 27 pozycję na całym świecie. Chilijskie produkty spożywcze zostały docenione między innymi za obecność programów gwarantujących wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa. W tej kategorii otrzymały one najwyższą możliwą liczbę punktów (100/100). Ponadto za silne strony (liczba punktów powyżej 75) uznano m.in. takie aspekty jak: zalecane normy dietetyczne (100/100), czy stabilność produkcji rolnej (85,8/100).
- Dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi, nowoczesnym procesom przemysłowym oraz surowym standardom jakości i bezpieczeństwa, Chile jest wiarygodnym dostawcą produktów spożywczych, a jego eksport do krajów Unii Europejskiej rośnie z roku na rok – zapewniają tamtejsi eksperci.
Chile na targach SIAL zaprezentuje swoją ofertę suszonych owoców oraz przetworzonych produktów spożywczych: puszkowanych i mrożonych owoców, warzyw oraz soków. Ponadto będzie można skosztować wyśmienitych win, pisco i wagyu (mocniejsze alkohole). Chilijski klimat charakteryzuje się suchym okresem jesiennym, który ma pozytywny wpływ na jakość zbiorów poza sezonem. Płaskie tereny uprawne pozwalają na zautomatyzowanie części procesu produkcyjnego. Cechy te sprawiają, że Chile jest jednym z największych eksporterów suszonych owoców na świecie, które - według najnowszych badań nad żywieniem - są jednymi z najzdrowszych dostępnych produktów spożywczych. Ich konsumpcja z roku na rok rośnie, co przekłada się na nowe możliwości rozwoju biznesu na rynkach międzynarodowych.
Od lat 90. ubiegłego wieku, chilijski przemysł konserwowy zanotował gwałtowny wzrost eksportu, przekraczając kwotę 470 milionów dolarów na koniec 2013 roku. Kluczowymi produktami tej gałęzi przemysłu są pomidory (18 proc. eksportu), brzoskwinie, pulpy, dżemy i wiśnie w syropie lub wodzie, koktajle owocowe i grzyby.