Lokale specjalizujące się w margheritach i capricciosach odwiedza 54 proc. Polaków stołujących się poza domem – wynika z raportu „Polska na talerzu – 2015" przygotowanym na zlecenie sieci handlowej Makro Cash&Carry. Nie dziwi więc, że daniem zamawianym przez nas najczęściej jest pizza. Zarówno w lokalach, jak i na wynos.
- Od kilku lat pizza przeżywa drugą falę popularności związaną z powrotem do serwowania jej zgodnie z oryginalną, neapolitańską recepturą – mówi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu Food Service.
Włoska tuż za polską
Polacy lubią nie tylko pizze. Lokale z kuchnią włoską jako swoje ulubione wymienia 52 proc. rodaków. O 4 pkt. proc. wyprzedzają je tylko restauracje i bary z kuchnią polską. Trzecie - z 33 proc. wskazań - są lokale z daniami kuchni amerykańskiej, jak hamburgery czy hot dogi.
- Kuchnia włoska jest prosta, demokratyczna i szybka. Nic wiec dziwnego, że podbija nasze serca i dorównuje popularności kuchni polskiej – uważa Janusz Janiec, współwłaściciel włoskiej restauracji Pasta i basta w Warszawie.
Maleje liczba Polaków którzy nigdy nie odwiedzają restauracji gastronomicznych. Jest ich 18 proc., w porównaniu do 28,8 proc. w 2014 r. Regularnie poza domem, czyli co najmniej raz w tygodniu, jada niemal 15 proc. badanych. Dwa-trzy razy w miesiącu robi to 13 proc. Polaków, a 8 proc. z nas stołuje się w lokalach raz w miesiącu.