Reklama

Powstała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej

Przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego powstała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej. Chce przeciwdziałać skutkom złego odżywiania się Polaków.

Publikacja: 01.06.2015 11:27

Stan zdrowia społeczeństwa, rosnąca ilość zagrożeń zdrowotnych we wszystkich grupach wiekowych powoduje stały wzrost kosztów opieki zdrowotnej. Dlatego pilną koniecznością jest akcja edukacyjna na temat prawidłowego odżywiania, a której istotnym elementem powinna się stać żywność prozdrowotna – informuje w komunikacie prasowym Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP).

Jak wyjaśnia, żywność prozdrowotna ma dużo składników prozdrowotnych: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze itp. oraz jest niskokaloryczna. Żywnością prozdrowotną nie są natomiast produkty zawierające dużo składników niekorzystnych żywieniowo np. cukru, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu i która są wysokokaloryczne.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
System kaucyjny w pytaniach i odpowiedziach. Wyjaśniamy, jak to działa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Biznes
Zmiany we władzach Elektrimu. Wieloletnia menedżerka zamiast Zygmunta Solorza
Materiał Partnera
Jak Veolia dekarbonizuje polskie ciepło
Biznes
Rekord na kolei i czeska konkurencja, rząd Francji ocalał, atak na CCC
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Oligarcha stracił superjacht. Złoty fortepian odpłynął w siną dal
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama