Stan zdrowia społeczeństwa, rosnąca ilość zagrożeń zdrowotnych we wszystkich grupach wiekowych powoduje stały wzrost kosztów opieki zdrowotnej. Dlatego pilną koniecznością jest akcja edukacyjna na temat prawidłowego odżywiania, a której istotnym elementem powinna się stać żywność prozdrowotna – informuje w komunikacie prasowym Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP).
Jak wyjaśnia, żywność prozdrowotna ma dużo składników prozdrowotnych: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze itp. oraz jest niskokaloryczna. Żywnością prozdrowotną nie są natomiast produkty zawierające dużo składników niekorzystnych żywieniowo np. cukru, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu i która są wysokokaloryczne.
RPŻP zapowiada, że będzie współpracować z władzami sanitarnymi, mediami, zwłaszcza tymi, które zajmują się problematyką żywności i żywienia oraz organizacjami handlowymi. W wrześniu tego roku przedstawi bardziej szczegółowy plan działania.
Przewodniczącym RPŻP, która ukonstytuowała się 27 maja 2015 r., został Adam Bogacz, prezes firmy AKB Consulting specjalizującej się w branży napojowej. Jego zastępcami są prof. Krzysztof Krygier i Marek Marzec, a dyrektorem Wojciech Rutkowski.