Reklama

Powstała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej

Przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego powstała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej. Chce przeciwdziałać skutkom złego odżywiania się Polaków.

Publikacja: 01.06.2015 11:27

Stan zdrowia społeczeństwa, rosnąca ilość zagrożeń zdrowotnych we wszystkich grupach wiekowych powoduje stały wzrost kosztów opieki zdrowotnej. Dlatego pilną koniecznością jest akcja edukacyjna na temat prawidłowego odżywiania, a której istotnym elementem powinna się stać żywność prozdrowotna – informuje w komunikacie prasowym Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP).

Jak wyjaśnia, żywność prozdrowotna ma dużo składników prozdrowotnych: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze itp. oraz jest niskokaloryczna. Żywnością prozdrowotną nie są natomiast produkty zawierające dużo składników niekorzystnych żywieniowo np. cukru, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu i która są wysokokaloryczne.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Biznes
Polacy doceniają UE, Czechy w projekcie Gigafabryki AI i wyższy CIT dla banków
Biznes
Dziennikarka „Rzeczpospolitej” i „Parkietu” wyróżniona nagrodą „ESG Angels”
Biznes
InPost wspiera polską AI, słabe kredyty w Polsce i kłopoty rosyjskich firm
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Biznes
Jak skutecznie budować długofalową siłę marki
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama