W styczniu 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 43,9 tys. ton i był o 27 proc. wyższy niż przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Jego wartość poszła w górę o 8 proc., do 19,2 mln euro.
W 2014 r. łączny eksport spadł o 9 proc., do 461 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA. Spadek związany był z dużą nadwyżką słodkich kryształków na wspólnotowym rynku.
W pierwszym miesiącu tego roku średnia wartość eksportu obniżyła się o 15 proc., do 437 euro za tonę, czyli do około 1,87 zł za kg. Należy to łączyć ze spadkiem cen – tłumaczy FAMMU/FAPA.
W grudniu 2014 r. kilogram słodkich kryształków kosztował w sklepach średnio 2,07 zł – podaje GUS. Ostatnio tańszy był na przełomie 2003 i 2004 r. Tylko w ciągu 12 miesięcy jego ceny zmalały o niemal jedną trzecią.
Początek tego roku nie przyniósł odbicia. GUS podaje, że w styczniu za kilogram cukru w sklepach trzeba było zapłacić średnio 2,04 zł, a w lutym 2,06 zł.