W styczniu 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 43,9 tys. ton i był o 27 proc. wyższy niż przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Jego wartość poszła w górę o 8 proc., do 19,2 mln euro.

W 2014 r. łączny eksport spadł o 9 proc., do 461 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA. Spadek związany był z dużą nadwyżką słodkich kryształków na wspólnotowym rynku.

W pierwszym miesiącu tego roku średnia wartość eksportu obniżyła się o 15 proc., do 437 euro za tonę, czyli do około 1,87 zł za kg. Należy to łączyć ze spadkiem cen – tłumaczy FAMMU/FAPA.

W grudniu 2014 r. kilogram słodkich kryształków kosztował w sklepach średnio 2,07 zł – podaje GUS. Ostatnio tańszy był na przełomie 2003 i 2004 r. Tylko w ciągu 12 miesięcy jego ceny zmalały o niemal jedną trzecią.

Początek tego roku nie przyniósł odbicia. GUS podaje, że w styczniu za kilogram cukru w sklepach trzeba było zapłacić średnio 2,04 zł, a w lutym 2,06 zł.

W styczniu 64 proc. eksportu polskiego cukru trafiło do Unii Europejskiej – podaje FAMMU/FAPA. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Węgry, Litwa oraz Łotwa. Poza Wspólnotą nasz cukier kupowały Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Gruzja.

W styczniu 2015 roku import cukru do Polski spadł o blisko 11 proc., do 6,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 22 proc. do 3,8 mln euro. Najwięcej cukru sprowadziliśmy z Niemiec i Danii oraz z Mauritiusa i Ukrainy.

W ramach UE handel jest bezcłowy. Mauritius korzysta z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku, a Ukraina ma bezcłowy kontyngent importowy – przypomina FAMMU/FAPA.

Góra cukru jest nadal duża. W kampanii 2014/2015 cukrownie unijne wyprodukowały go – według szacunków ze stycznia 2015 r. – 19,6 mln ton, o 16 proc. więcej niż przed rokiem. W Polsce, jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja przekroczyła 2 mln ton i była o 16,2 proc. wyższa niż w kampanii 2013/2014.

Autopromocja
RADAR.RP.PL

Przemysł obronny, kontrakty, przetargi, analizy, komentarze

CZYTAJ WIĘCEJ