Reklama

W styczniu 2015 r. zwiększył się eksport cukru

Po słabym 2014 roku, początek tego roku był udany dla sprzedaży zagranicznej słodkich kryształków z Polski. Jego ceny wciąż są rekordowo niskie.

Publikacja: 31.03.2015 11:19

W styczniu 2015 r. zwiększył się eksport cukru

Foto: Bloomberg

W styczniu 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 43,9 tys. ton i był o 27 proc. wyższy niż przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Jego wartość poszła w górę o 8 proc., do 19,2 mln euro.

W 2014 r. łączny eksport spadł o 9 proc., do 461 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA. Spadek związany był z dużą nadwyżką słodkich kryształków na wspólnotowym rynku.

W pierwszym miesiącu tego roku średnia wartość eksportu obniżyła się o 15 proc., do 437 euro za tonę, czyli do około 1,87 zł za kg. Należy to łączyć ze spadkiem cen – tłumaczy FAMMU/FAPA.

W grudniu 2014 r. kilogram słodkich kryształków kosztował w sklepach średnio 2,07 zł – podaje GUS. Ostatnio tańszy był na przełomie 2003 i 2004 r. Tylko w ciągu 12 miesięcy jego ceny zmalały o niemal jedną trzecią.

Początek tego roku nie przyniósł odbicia. GUS podaje, że w styczniu za kilogram cukru w sklepach trzeba było zapłacić średnio 2,04 zł, a w lutym 2,06 zł.

Reklama
Reklama

W styczniu 64 proc. eksportu polskiego cukru trafiło do Unii Europejskiej – podaje FAMMU/FAPA. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Węgry, Litwa oraz Łotwa. Poza Wspólnotą nasz cukier kupowały Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Gruzja.

W styczniu 2015 roku import cukru do Polski spadł o blisko 11 proc., do 6,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 22 proc. do 3,8 mln euro. Najwięcej cukru sprowadziliśmy z Niemiec i Danii oraz z Mauritiusa i Ukrainy.

W ramach UE handel jest bezcłowy. Mauritius korzysta z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku, a Ukraina ma bezcłowy kontyngent importowy – przypomina FAMMU/FAPA.

Góra cukru jest nadal duża. W kampanii 2014/2015 cukrownie unijne wyprodukowały go – według szacunków ze stycznia 2015 r. – 19,6 mln ton, o 16 proc. więcej niż przed rokiem. W Polsce, jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja przekroczyła 2 mln ton i była o 16,2 proc. wyższa niż w kampanii 2013/2014.

W styczniu 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 43,9 tys. ton i był o 27 proc. wyższy niż przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Jego wartość poszła w górę o 8 proc., do 19,2 mln euro.

W 2014 r. łączny eksport spadł o 9 proc., do 461 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA. Spadek związany był z dużą nadwyżką słodkich kryształków na wspólnotowym rynku.

Reklama
Biznes
Porozumienie USA–Chiny, fala pustostanów nadchodzi i napięcia Bruksela–Pekin
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Biznes
Zmarł Maciej Adamkiewicz, twórca sukcesu Adamed Pharma. Miał tylko 59 lat
Biznes
Francis Ford Coppola sprzedaje luksusowe zegarki. „Jestem bankrutem”
Biznes
Najnowsza, eksperymentalna szczepionka Moderny okazała się nieskuteczna
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Czarny czwartek Kremla, sankcje USA i UE, Europa buduje konkurencję dla Muska
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama