Polak kupuje wina eko, ale ich nie produkuje

Choć mamy ekologiczne winnice, nie produkujemy organicznego wina. 90 proc. takich winnic jest w Unii Europejskiej, rynek rośnie, a Polacy nie mają certyfikatów.

Aktualizacja: 07.05.2019 06:28 Publikacja: 06.05.2019 21:00

W Polsce działa oficjalnie 395 ha winnic

W Polsce działa oficjalnie 395 ha winnic

Foto: shutterstock

W ślad za rosnącym rynkiem ekologicznej żywności rośnie zainteresowanie winami ekologicznymi. Wydawałoby się wręcz, że to wymarzona sytuacja dla polskich winnic, niewielkich, ale za to często położonych w czystych regionach. Jednak produkcja ekowina w Polsce powoli raczkuje.

Zdążyć z certyfikatem

Rynek win ekologicznych ma wynieść do roku 2022 nawet miliard butelek – szacuje IWSR, brytyjski instytut analizujący rynek wina. 670 mln butelek wina ekologicznego wypitych w 2017 r. oznacza dwa razy lepszy wynik niż zaledwie pięć lat wcześniej. Już dziś wina organiczne stanowią 3,6 proc. całego rynku wina, szacuje BeverageDaily.

Tymczasem w Polsce jeszcze w ubiegłym roku producentów win ekologicznych w Polsce w ogóle nie było – wynika ze wstępnych danych Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Działało natomiast aż siedmiu producentów wytwarzających ekologiczne wina owocowe i cydry.

– Moda na wina ekologiczne rozwija się od niedawna, a proces certyfikacji trwa trzy lata – mówi Marceli Małkiewicz, właściciel Winnicy Sandomierskiej. – My będziemy chcieli uzyskać certyfikat, bo jest dodatkowym gwarantem i wyróżnikiem wina – dodaje.

Jednak choć nasz rynek żywności ekologicznej jest daleko za Zachodem, moda na wina ekologiczne i organiczne nieuchronnie nadciąga, początkowo za pomocą importu. Jak przyznaje Polska Rada Winiarstwa (PRW) – już niemal każdy liczący się dystrybutor ma w portfolio ofertę „eko", choć Polski nie ma na liście znaczących konsumentów nawet zwykłego wina gronowego, a co dopiero – droższego ekologicznego. – Producenci i importerzy branży winiarskiej widzą jednak duży potencjał w tym segmencie i w ostatnim czasie odczuwają istotny wzrost zainteresowania produktami „eko" wśród konsumentów – mówi Magdalena Zielińska, prezes PRW.

Ekologia kosztuje i wymaga

Produkcja win ekologicznych ma gwarantować, że na każdym etapie surowce i metody produkcji są zgodne z przepisami dla wyrobów ekologicznych. Każdy producent musi zdobyć certyfikat ważny jedynie 12 miesięcy. W efekcie droższe są też same wina. – Brak możliwości wykorzystania pestycydów do ochrony roślin podnosi koszty produkcji, dając przy tym mniejsze plony – mówi Grzegorz Bartol, wiceprezes firmy Bartex, producenta alkoholi. Uruchomienie produkcji ekologicznej to koszt kupienia nowej linii produkcyjnej, bo tego samego sprzętu, zbiorników, węży, rurociągów, nie można wykorzystywać do produkcji zwykłej i eko. Wszystkie działania odbywają się pod nadzorem jednostki certyfikującej.

Polscy producenci zapowiadają wprowadzenie ekologicznych win owocowych i cydrów. – Jabłka ekologiczne i produkty z nich, w tym cydr, mogą być motorem rozwoju polskiego eksportu produktów na bazie polskich owoców – uważa Tomasz Iżewski, prezes firmy Warwin, producent pierwszego polskiego cydru z certyfikatem bio. Z kolei Bartex wytwarza wino na potrzeby produkcji ekologicznego... octu jabłkowego. Narzeka jednak, że w Polsce jest problem z dostępnością jabłek. Tych ekologicznych.

Polska produkcja raczkuje, a tymczasem światowy rynek jest tuż obok. Połowę produkcji win organicznych wypijają Niemcy, a także po sąsiedzku – Francuzi i Brytyjczycy. Produkcja również skupia się na Europie, to tutaj, zwłaszcza w Hiszpanii, we Włoszech i we Francji, jest zlokalizowanych nawet 90 proc. powierzchni ekologicznych winnic. Ich obszar przekracza 400 tys. hektarów i wzrósł w ciągu 10 lat o 234 proc.

Na Polskę przypada... 0,046 proc. tego areału. Mimo że nie mamy producentów ekologicznych win, to w Polsce, według GIJHARS, na 184 ha winnic ekologicznych wyprodukowano 78 ton winogron eko, z których takie wino mogłoby powstać. Kolejnych 91 hektarów upraw jest właśnie w trakcie konwersji.

W ślad za rosnącym rynkiem ekologicznej żywności rośnie zainteresowanie winami ekologicznymi. Wydawałoby się wręcz, że to wymarzona sytuacja dla polskich winnic, niewielkich, ale za to często położonych w czystych regionach. Jednak produkcja ekowina w Polsce powoli raczkuje.

Zdążyć z certyfikatem

Pozostało 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme