Reklama

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Czeskie restauracje skupowały polską wołowinę, w tym także tę, która właśnie wywołała międzynarodowy skandal, i sprzedawały ją jako argentyńską za wielkie pieniądze - ujawnił minister rolnictwa Toman.

Aktualizacja: 06.02.2019 12:59 Publikacja: 06.02.2019 11:08

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Foto: Bloomberg

- Chcę was zapewnić, że mięso nie trafiło do żadnej taniej restauracji, była to luksusowa restauracja, szczególnie w Pradze, i to była restauracja, która podawała polskie mięso za argentyńskie, by sprzedawać za 1000 koron – powiedział posłom Izby Gmin minister rolnictwa Miroslav Toman, co opisują dziś co najmniej dwa czeskie portale, MoneyMag i Ceske Noviny. Toman nie chciał jednak wskazać konkretnych firm, dał jedynie do zrozumienia, że określa się je mianem azjatyckich, ale nie chodzi o chińskie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama