Reklama
Rozwiń

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Czeskie restauracje skupowały polską wołowinę, w tym także tę, która właśnie wywołała międzynarodowy skandal, i sprzedawały ją jako argentyńską za wielkie pieniądze - ujawnił minister rolnictwa Toman.

Aktualizacja: 06.02.2019 12:59 Publikacja: 06.02.2019 11:08

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Foto: Bloomberg

- Chcę was zapewnić, że mięso nie trafiło do żadnej taniej restauracji, była to luksusowa restauracja, szczególnie w Pradze, i to była restauracja, która podawała polskie mięso za argentyńskie, by sprzedawać za 1000 koron – powiedział posłom Izby Gmin minister rolnictwa Miroslav Toman, co opisują dziś co najmniej dwa czeskie portale, MoneyMag i Ceske Noviny. Toman nie chciał jednak wskazać konkretnych firm, dał jedynie do zrozumienia, że określa się je mianem azjatyckich, ale nie chodzi o chińskie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz