Reklama
Rozwiń
Reklama

Sklepy wycofują Nutellę, Ferrero się broni. Kto ma rację?

Przyszłość Nutelli stoi pod wielkim znakiem zapytania. Część włoskich sklepów wycofała już słodki krem ze sprzedaży w reakcji na zarzuty, że zawiera on czynniki rakotwórcze. Ferrero się broni i zapewnia, że Nutella jest bezpieczna

Aktualizacja: 12.01.2017 17:00 Publikacja: 12.01.2017 12:49

Sklepy wycofują Nutellę, Ferrero się broni. Kto ma rację?

Foto: staticflickr.com

Afera wokół Nutelli rozpoczęła się tuż po tym, jak w maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. W raporcie podano, że istnieją wystarczające dowody na to, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze, a najwyższy ich poziom stwierdzono właśnie w oleju palmowym.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama