Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 28.11.2019 12:53 Publikacja: 27.10.2019 23:01
Ryzyko raka piersi rośnie, gdy nasza dieta obfituje w przetworzone czerwone mięso
Foto: AdobeStock
Przetworzone mięso Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników już trzy lata temu. Czerwone mięso oraz przetworzone czerwone mięso, czyli szynki, kiełbasy, pasztety zostały zaliczone do składników równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest.
Nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają tę tezę i rozszerzają listę nowotworów, których rozwojowi może sprzyjać mięsna dieta o kolejną pozycję, informuje onet.pl. Okazało się, że oprócz raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy prostaty, przetworzone mięso sprzyja również rakowi piersi.
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Konkurencja na świecie się zaostrza. W niektórych obszarach Europa zaczyna tracić pozycję – mówi Oliver Várhelyi...
Powinniśmy jasno zdefiniować, które branże traktujemy jako strategiczne i w których mamy jeszcze realną szansę,...
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które są aktywne zawodowo, mogą skorzystać z prewencji rentowej ZUS, czyli z d...
VELUX Polska, obchodząca w tym roku 35-lecie obecności na rynku jest jedną z tych firm, które współtworzyły polską branżę budowlaną. Od podstaw budowała kategorię użytkowych poddaszy, inwestując w przemysł, rozwijając lokalnych dostawców i kształtując standardy zrównoważonego rozwoju.
– Kiedyś stwardnienie rozsiane kojarzyło się wyłącznie z wózkiem inwalidzkim. Dla wielu osób diagnoza oznaczała...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas