Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 28.11.2019 12:53 Publikacja: 27.10.2019 23:01
Ryzyko raka piersi rośnie, gdy nasza dieta obfituje w przetworzone czerwone mięso
Foto: AdobeStock
Przetworzone mięso Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników już trzy lata temu. Czerwone mięso oraz przetworzone czerwone mięso, czyli szynki, kiełbasy, pasztety zostały zaliczone do składników równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest.
Nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają tę tezę i rozszerzają listę nowotworów, których rozwojowi może sprzyjać mięsna dieta o kolejną pozycję, informuje onet.pl. Okazało się, że oprócz raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy prostaty, przetworzone mięso sprzyja również rakowi piersi.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Resort zdrowia rozważa likwidację możliwości wykonywania zawodu lekarza na terenie Polski przez medyków z Ukrain...
Od ponad 20 lat Forum Rynku Zdrowia gromadzi decydentów, ekspertów, menedżerów i przedstawicieli środowisk pacje...
Nowe badania zaprezentowane na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Neuropsychofarmakologii (ECNP) w Amsterdamie...
ADHD, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, obrosło mitami. Wielu osobom kojarzy się z...
Szacunki zakładają, że na śródmiąższowe choroby płuc cierpi ok. 27 tys. Polaków. Leczonych jest ok. 6 tys. Ziden...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas