Z butelki wypompowywany jest tlen, a wpompowywany do środka azot, dzięki któremu wino nie psuje się i nie utlenia. Specjalne sitko sprawia, że do kieliszka nie dostaje się ewentualny osad.
System Enomatic wprowadzono w nowym barze winnym JJ Wine Lounge przy restauracji Boathouse. Kilka gablot ustawiono na jednej ze ścian. W każdy segment wstawiane są wina, które wymagają podobnej temperatury podania. Zza szklanej przegrody wystają metalowe rurki. Ponad każdą butelką na wyświetlaczu pojawia się cena porcji – dowiadujemy się, ile zapłacimy za 25 ml (łyk degustacyjny, cena od 5 zł), 75 ml i 125 ml. Aby korzystać z urządzenia, trzeba mieć kartę chipową (własna – do wielokrotnego ładowania kosztuje 10 zł) działającą w systemie pre-paid. Najpierw płacimy i ładujemy kartę, potem należy włożyć ją w otwór podobny do tego w bankomacie, podstawić kieliszek pod wybraną rurkę, nacisnąć przycisk określający wielkość porcji. Dokładnie odmierzona ilość płynu wypłynie z dystrybutora. Na górze wyświetli się pozostała do wykorzystania kwota. Znajdziemy tu butelki z całego świata, głównie jednak z winnic Nowego Świata (m.in. Argentyna, RPA, Chile). Dodatkowo w wine barze dostępna jest mała karta dań.
ul. Wał Miedzeszyński 389a, Saska Kępa, tel. 022 616 32 23
e-mail: boathouse@boathouse.pl
strona internetowa: www.boathouse.pl