Wata cukrowa staje małpom w gardle

W stołecznym ogrodzie zoologicznym nie będzie można kupić waty cukrowej. Powód? Zdrowie dzieci. Będą za to naleśniki z owocami i świeże soki.

Publikacja: 11.05.2010 10:41

Wata cukrowa staje małpom w gardle

Foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys

Ewa Zbonikowska, wicedyrektorka zoo, ze słodyczy uwielbia gorzką czekoladę („ma dużo żelaza i magnezu”) oraz galaretki żurawinowe. Jest jednak przeciwniczką waty cukrowej. – Będziemy wycofywać się z niezdrowych produktów, a taka jest wata – zapowiada.

Dlaczego padło na tradycyjny przysmak najmłodszych? – Wata to sam cukier. Poza tym robiona jest w niehigienicznych warunkach. A patyki od niej lądują potem u małp, które je połykają. I mamy problem – mówi Zbonikowska.

Z zoo znikną więc maszyny kręcące cukrowe obłoki. Dwóm ajentom przedłużono umowy, ale musieli z menu wyrzucić watę. Trzeci ma umowę do końca roku i twardo się broni. Ale szef zoo podjął już decyzję. Najemcy budynku z jedzeniem muszą zmienić menu. – Zamiast waty mają być naleśniki ze świeżymi owocami i soki wyciskane z owoców. Niestety frytek nie da się wyeliminować – wylicza Zbonikowska.

Co o zmianie sądzi Dorota Osóbka, dietetyk: – Jest bardzo dobra. Wata powoduje próchnicę u dzieci i odbiera apetyt na zdrowe jedzenie.

A Robert Makłowicz, kulinarny publicysta, mówi: – Gdybym miał wybierać, co jest gorsze – popcorn czy wata cukrowa – wygrałaby wata. To wyjątkowe paskudztwo.

Lecz to niejedyne zmiany kulinarne. Od przyszłego roku nie będzie też można kupić w zoo piwa. – Dwóm ajentom odmówiliśmy jego sprzedaży, a kolejnym nie przedłużymy umów na handel piwem – dodaje Zbonikowska.

[ramka][link=http://www.zyciewarszawy.pl/" "target=_blank]Życie Warszawy Online[/link][/ramka]

Ewa Zbonikowska, wicedyrektorka zoo, ze słodyczy uwielbia gorzką czekoladę („ma dużo żelaza i magnezu”) oraz galaretki żurawinowe. Jest jednak przeciwniczką waty cukrowej. – Będziemy wycofywać się z niezdrowych produktów, a taka jest wata – zapowiada.

Dlaczego padło na tradycyjny przysmak najmłodszych? – Wata to sam cukier. Poza tym robiona jest w niehigienicznych warunkach. A patyki od niej lądują potem u małp, które je połykają. I mamy problem – mówi Zbonikowska.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!