Jak informuje portal PolskieRadio24.pl, przebadano restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Z 217 przeprowadzonych kontroli, osiem było interwencyjnych (czyli złożone zostało zawiadomienie o nieprawidłowościach w danym miejscu), z czego trzy okazały się zasadne.
Działania dotyczyły "zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego". – Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole między 20 a 30 czerwca - poinformował rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki.
Najczęstsze nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych na Pomorzu
Najczęstsze nieprawidłowości dotyczyły stanu higienicznego pomieszczeń, wyposażenia, warunków przechowywania żywności oraz przestrzegania procedur higienicznych i systemu HACCP.
Czytaj więcej
Obiad czy deser w towarzystwie pupila to dla jednych pożądany standard, dla innych kontrowersyjna...
Problemy dotyczyły także braku możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowanej żywności, braku czystości. Wskazano także na konieczność przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych - tych brakowało lub ich nie stosowano.