Kołacz śląski, który otrzymał znak Chronione Oznaczenie, jest prostokątnym ciastem o wysokości ok. 3,5 cm. Występujące w czterech odmianach: bez nadzienia oraz z nadzieniem: serowym, makowym lub jabłkowym. Pokryty jest złocistą posypką z cukrem pudrem.
Występujące na Śląsku ciasto jest 29. produktem regionalny z Polski, który do tej pory zarejestrowała Unia Europejska. Tym samym przesunęliśmy się z 9. na 8. miejsce wśród unijnych krajów największą liczbą chronionych produktów regionalnych. Na razie będziemy zajmować je wspólnie z Czechami. Nie jest jednak wykluczone, że wkrótce wyprzedzimy naszych południowych sąsiadów. Na rejestrację w Brukseli czeka obecnie siedem produktów z Polski. Czesi mają o jeden wniosek mniej.
Przybywa także producentów mających uprawnienia do posługiwania się unijnym znakiem. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych podaje, że na koniec czerwca w użyciu było 230 takich świadectw, o ok. 100 więcej niż rok wcześniej.