Mniej oliwy, pomidorów z Hiszpanii, Maroka

Dotkliwa susza w Hiszpanii zmniejszy o połowę w tym roku produkcję oliwy z oliwek. Zapowiada się też mniejszy eksport pomidorów z Hiszpanii i Maroka. Tylko ceny wzrosną

Publikacja: 26.03.2023 09:50

Mniej oliwy, pomidorów z Hiszpanii, Maroka

Foto: AFP

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwy z oliwek, przypada na nią 40 proc. światowej produkcji. Fale upałów ostatniej wiosny w porze kwitnienia gajów oliwnych, a następnie długotrwała susza dotknęły latem południe Hiszpanii, także drugiego producenta oliwy — Włochy i czwartego — Portugalię. Jedynie trzeci producent w Unii, Grecja nie odczuła kaprysów pogody i spodziewa się w tym roku większej produkcji, ale nie pokryje ona tego, co stracili rolnicy z Andaluzji.

- To katastrofa — stwierdził Primitivo Fernandez, szef hiszpańskiego zrzeszenia dostawców olejów jadalnych mówiąc o łącznych skutkach suszy, kryzysu gospodarczego i wojny w Ukrainie. Organizacja eksporterów Asoliva szacuje, że w tym roku ilość dostępnej oliwy na świecie zmaleje o co najmniej 10 proc. wobec sezonu zakończonego w 2021 r. ilością 3,1 mln ton — Każdy dzień bez deszczu to coraz gorsze prognozy — skwitowała Reuterowi największa spółdzielnia producentów oliwy, Dcoop.

Butelka hiszpańskiej oliwy zdrożała w 2022 r. o ok. 60 proc. — wynika z ustaleń grup producentów i wyspecjalizowanych firm. Wzrost ceny wywołał początkowo brak oleju słonecznikowego po rosyjskiej inwazji na Ukrainę. Potem doszły inflacja, drożejące nawozy i susza. Litr oliwy virgen kosztuje teraz ponad 7 euro, a w lutym 2022 było to niecałe 5 euro. Jej sprzedaż w ciągu 12 miesięcy do lutego zmalała w Hiszpnaii o 8 proc. — podała firma doradcza Nielsen.

Susza spustoszyła plantacje drzew awokado w Andaluzji. Ta uprawa wymaga dużo wody, ale rolnikom zapewniała duże zyski, więc zbocza wzgórz w tym regionie pokryły się rzędami drzew. Susza sprawiła, że zniknęły zasoby wody podskórnej, owoce awokado zamiast 30-40 dkg są wielkości średniej cebuli. Straty na plantacjach dochodzą do 80 proc. niektórzy właściciele obcinają większość konarów drzew i mają nadzieję, że to co zostanie, odbije na jesieni, gdy pogoda poprawi się.

Podobnie jest z pomidorami i innymi warzywami, uprawianymi pod gigantycznymi foliami w regionie Murcii. Sezon zimowy trwa tam do końca marca, bo potem jest za gorąco. Z danych portalu Hortoinfo wynika, że w ostatniej kampanii (1 września 2021-31 sierpnia 2022) eksport pomidorow z Hiszpanii zmalał do 651 mln kg, najmniej od dekady, dając 1,115 mld euro, średnio po 1,71 euro za kilogram.

Głównymi odbiorcami byli Niemcy (182,25 mln kg za 346,57 mln euro, po 1,9 E/kilo), Francuzi (89,45 mln kg za 129,65 mln euro, po 1,45 E/kilo), Holendrzy (75,98 mln kg za 114,26 mln euro, po 1,5 E/kilo), Brytyjczycy (65,5 mln kg za 125,7 mln euro, po 1,92 E/kilo) i Polacy (45,7 mln kg za 68,96 mln euro, po 1,51 E/kilo).

Innym poważnym problemem jest spadek od 2018 r. eksportu hiszpańskich pomidorów o 25,22 proc., z 644,54 mln kg do 482 mln kg w 2022 r. i wzrost importu tych warzyw z Maroka o 51,29 proc., z 44,47 mln kg do 67,28 mln kg w tym samym okresie. W 2022 r. eksport warzyw zmalał o 7 proc. do 5,3 mln ton: papryki do 795,7 mln t (-7 proc.), sałaty 714,5 mln t (-12), pomidorów do 629,2 mln t (-5), ale wartość zwiększyła się o 7 proc. do 7,086 mld euro. Wzrósł import pomidorów do 80 tys. ton, fasolki szparagowej do 60 tys. t i papryki do 74 tys. t.

W pierwszych 2 miesiącach 2023 r. eksport pomidorów z Hiszpanii zmalał ilościowo o 30 proc. i wartościowo o 18 proc. — informuje Obserwatorium Cen i Rynków i władze Andaluzji. To samo dotyczy papryki: spadek o 24 i 10 proc. Tylko eksport ogórków zmalał o 3 proc., ale i wartościowo zwiększył się o 40 proc.

W tym roku Maroko ograniczyło eksport pomidorów, a w dniach 18-22 marca zakazało ich eksportu, by doprowadzić od obniżenia cen na rynku wewnętrznym. Resort rolnictwa w Rabacie wprowadził 23 marca limit eksportu 700 ton a od piątku 24 marca 1000 ton, mniej od zwyczajowych 1500 ton — poinformował Lahoucine Aderdour, szef federacji marokańskich eksporterów owoców i warzyw. Ograniczenia nie dotyczą pomidorków koktajlowych cherry, stanowiących ponad połowę eksportu.

Główny region pomidorowy w kraju Sus-Massa spodziewa się w tym roku zbiorów 695 tys. ton, w ubiegłym roku było to 975 tys. ton. Ograniczenia eksportowe skłonią hodowców do przestawienia się na wersję koktajlową albo na inne warzywa nie reglamentowane.

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwy z oliwek, przypada na nią 40 proc. światowej produkcji. Fale upałów ostatniej wiosny w porze kwitnienia gajów oliwnych, a następnie długotrwała susza dotknęły latem południe Hiszpanii, także drugiego producenta oliwy — Włochy i czwartego — Portugalię. Jedynie trzeci producent w Unii, Grecja nie odczuła kaprysów pogody i spodziewa się w tym roku większej produkcji, ale nie pokryje ona tego, co stracili rolnicy z Andaluzji.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rolnictwo
Prestiżowa nagroda w konkursie Unii Europejskiej dla polskiego instytutu
Rolnictwo
Cebula towarem wyborczym w Indiach
Rolnictwo
Farmerzy znad Wisły liczą pieniądze z dopłat i organizują protesty
Rolnictwo
Afera w rządzie Ukrainy. Minister podejrzany o kryminalny proceder
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Rolnictwo
Polska wspomaga wojenną kasę Rosji importując nawozy. Najwięcej w UE