Reklama
Rozwiń

Złota dekada naszego rolnictwa

Mimo rosyjskiego embarga, ptasiej grypy czy ASF ostatnie dziesięć lat należało do najlepszych w historii polskich producentów mleka, drobiu, owoców.

Aktualizacja: 07.07.2017 07:16 Publikacja: 06.07.2017 20:53

Złota dekada naszego rolnictwa

Foto: Fotolia

Co drugie eksportowane z Unii Europejskiej jabłko pochodzi dziś z Polski, z niektórych rynków wypychamy jabłka amerykańskie. Polskie firmy wytwarzają aż 116 proc. więcej mięsa drobiowego niż dziesięć lat temu, o jedną trzecią więcej wołowiny i o 10 proc. więcej zboża. Sam eksport pszenicy wzrósł ośmiokrotnie.

Według analityków banku BGŻ BNP Paribas ta branża producentów żywności jeszcze nigdy nie miała tak sprzyjającej koniunktury, a miniona dekada to wielki sukces polskiego sektora rolno-spożywczego. Najmocniej przyczyniło się do tego wejście do Unii Europejskiej, wraz z jej 500 mln zamożnych konsumentów, oraz światowe ceny.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Rolnictwo
Wojna i susza uderzają w rosyjskie rolnictwo. Gwałtowny spadek eksportu zboża
Rolnictwo
Tradycyjny polski kotlet schabowy coraz częściej duński
Rolnictwo
Nasza prezydencja pokazała stabilną pozycję Polski
Rolnictwo
W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe i rolników
Rolnictwo
„Dobra transakcja”. Są nowe zasady handlu rolnego Unii z Ukrainą
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama