Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt

Kuba słynęła z cukru, rumu i cygar. Produkcja cukru przechodzi jednak głęboki kryzys, a cukrownictwo na wyspie jest na skraju upadku.

Publikacja: 20.05.2024 14:29

Cukrownictwo na Kubie jest na skraju upadku

Cukrownictwo na Kubie jest na skraju upadku

Foto: Bloomberg

Cukier trzcinowy był przez setki lat podstawą kubańskiej gospodarki, jej naczelnym produktem eksportowym oraz ważnym surowcem dla innego ważnego produktu eksportowego – słynnego kubańskiego rumu. Także po rewolucji kubańskiej, za rządów Fidela Castro i Komunistycznej Partii Kuby cukier był najważniejszy, choć rząd inwestował także w inne sektory gospodarki tworząc na przykład silny i innowacyjny przemysł farmaceutyczny.

Katastrofa przemysłu cukrowniczego

Pozostało 88% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość