Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Pyszny stek, przy produkcji którego nie ucierpiało żadne zwierzę? Etyczne mięso jest coraz bliżej naszych stołów.

Aktualizacja: 09.01.2019 15:49 Publikacja: 09.01.2019 12:55

Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Foto: Youtube, Aleph Farms

Jednym z powodów, dla których wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub znacząco je ogranicza są kwestie etyczne. Nie ukrywajmy – by mięso mogło trafić na sklepowe półki, a w konsekwencji na stół, ktoś musi wcześniej zabić zwierzę. Dla innych są ważne kwestie związane z ochroną środowiska, gdyż hodowla zwierząt oznacza również sporą emisję gazów cieplarnianych (np. krowy wydzielają dużo metanu). Te kwestie dały impuls do prac nad alternatywą, jaką jest mięso z laboratorium.

Pozostało 82% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę