Reklama

Jak mleko trafiło do jadłospisu człowieka

Wydawałoby się, że mleko towarzyszyło ludzkości od początku. A jednak wcale tak nie było. Najnowsze odkrycia archeologiczne rzucają nowe światło na to, jak człowiek uczył się czerpać z jego dobrodziejstw.

Publikacja: 03.01.2020 18:00

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Foto: Forum

Trzy wydarzenia wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości, wszystkie związane z „gastronomią": ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, a gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu; rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo, wino, umożliwiło wzrost liczby ludności, ale też pogorszyło stan jej zdrowia; trzeci przełom spowodowała przypadkowa mutacja, która otworzyła przed człowiekiem świat mleka i częściowo naprawiła błędy rolnictwa.

Pozostało jeszcze 97% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Plus Minus
Jan Maciejewski: Zaczarowana amnestia
Plus Minus
Agnieszka Markiewicz: Dobitny dowód na niebezpieczeństwo antysemityzmu
Plus Minus
Świat nie pęka w szwach. Nadchodzi era depopulacji
Plus Minus
Pierwszy test jedności narodu
Plus Minus
Wirtualni nielegałowie ruszają na Zachód
Reklama
Reklama