Reklama
Rozwiń

Jak mleko trafiło do jadłospisu człowieka

Wydawałoby się, że mleko towarzyszyło ludzkości od początku. A jednak wcale tak nie było. Najnowsze odkrycia archeologiczne rzucają nowe światło na to, jak człowiek uczył się czerpać z jego dobrodziejstw.

Publikacja: 03.01.2020 18:00

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Foto: Forum

Trzy wydarzenia wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości, wszystkie związane z „gastronomią": ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, a gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu; rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo, wino, umożliwiło wzrost liczby ludności, ale też pogorszyło stan jej zdrowia; trzeci przełom spowodowała przypadkowa mutacja, która otworzyła przed człowiekiem świat mleka i częściowo naprawiła błędy rolnictwa.

Pozostało jeszcze 97% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Chaos we Francji rozleje się na Europę
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: Przereklamowany internet
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Joanna Opiat-Bojarska: Od razu wiedziałam, kto jest zabójcą
Plus Minus
„28 lat później”: Memento mori nakręcone telefonem
Plus Minus
„Sama w Tokio”: Znaleźć samą siebie