Reklama

Francja elegancja

O tym, że rodzima gastronomia rozwija się niezwykle dynamicznie, wiedzą wszyscy.

Publikacja: 10.09.2015 18:21

Francja elegancja

Foto: materiały prasowe

Natomiast, jak to w jeździectwie mawiają, „w Polsce ktoś pierwszy być musi, ale kiedyś trzeba wyjechać na międzynarodowy parkur". No, to wyjechaliśmy. A w zasadzie to „parkur międzynarodowy" przyjechał do nas.

Przez trzy dni gościliśmy jednego z 12 mistrzów, którzy otrzymali najwyższe odznaczenia od obu światowych przewodników: pięć czapek od „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau oraz trzy gwiazdki od „Czerwonego Przewodnika" Michelin. Sztuka to nie lada przez lata utrzymywać się w światowej ekstraklasie. Dbać dzień po dniu o precyzję każdego elementu dania i serwisu. Doglądać wszystkiego osobiście, opierając się pokusom blichtru i zasłużonych skądinąd splendorów.

Gilles Goujon, bo to o nim mowa, prowadzi wspaniałą restaurację, przewrotnie nazwaną oberżą (Auberge du Vieux Puits), w małej wiosce w górach na południu Francji. Dania tam serwowane zachwycają elegancją smaku, wyrafinowanym doborem technik i szacunkiem dla produktów. Tu nic nie jest przypadkowe, nawet goście, którzy aby tu dotrzeć, muszą pokonać wąziutkie, kręte serpentyny. A dotrzeć warto, o czym świadczą nie tylko topowe noty, ale także gościnnie witająca, fantastycznie wyszkolona, a mimo to naturalnie ciepła i lubiąca gości obsługa. Sam szef często dołącza na tarasie do gości zagryzających kawę po kolacji uroczymi petit fours, choć niechętnie opuszcza mury restauracji.

Tym większy to dla nas zaszczyt, że ten szef kuchni przyjął zaproszenie polskiego Gault & Millau i zdecydował się odwiedzić Warszawę. Dał się zaprosić do sprawdzenia naszej czołówki kulinarnej i poznania polskich smaków. Była to jego pierwsza wizyta i wygląda na to, że nie ostatnia! Ciekawość tylko wzrosła, a tylu szefów wartych jest poznania.

Patrzenie oczyma człowieka, który łączy geniusz i pokorę, a osiągnąwszy laury w swojej dziedzinie, nie ma presji stałego potwierdzania swojej pozycji, jest bezcenne. Wyrafinowaną zabawą jest gra w ocenianie poszczególnych dań z tej klasy zawodnikiem. A przy okazji potwierdzeniem naszych not z „Przewodnika" – choć zupełnie bezwiednym, wszak przed premierą tegorocznej edycji oceny nikomu nie są ujawniane. Tym większa nasza radość, bo okazało się, że nasze obserwacje są podobne.

Reklama
Reklama

Cieszy nas, że zdecydowanie wyszliśmy ze światowego cienia. Awansowaliśmy do kulinarnej Ligi Europy. Przed nami Liga Mistrzów, natomiast najciekawsze, że stawka zawodników robi się coraz bardziej wyrównana i kolejne rozgrywki będą jeszcze bardziej emocjonujące. Naszym, Gault & Millau, zadaniem natomiast jest stały dolew wiedzy i inspiracji. A tego typu wizyty tylko nam pomagają.

Tymczasem, ciepło myśląc o naszym niedawnym gościu, warto przyjrzeć się życzliwie wyczynom szefów kuchni serwującym w Polsce francuskie smaki. Nie jest ich wielu, gdyż kuchnia to trudniejsza od powszechnej włoskiej zarówno w przygotowaniu, jak i w odbiorze. Tym bardziej cieszą te perełki.

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika Gault & Millau"

Rekomendacja Gault&Millau

Francuskie smaki w Polsce. Więcej w „Żółtym Przewodniku" i na rp.pl/styl:

Bistro de Paris

Szef kuchni: Michel Moran

Reklama
Reklama

Michel Moran, szef kuchni i właściciel, to Francuz, który zanim dziesięć lat temu otworzył Bistro, przetarł się przez znane restauracje połowy Europy. Ostatnio, za sprawą sędziowania w modnym kulinarnym TV-show, stał się także celebrytą. Mimo medialnej sławy nadal serdecznie wita gości, pomaga wybierać dania i z ciepłym uśmiechem słucha komentarzy. Bistro de Paris to – wbrew nazwie – jedna z najdroższych i najelegantszych restauracji Warszawy. Mieści się na tyłach gmachu Opery Narodowej, w samym centrum stolicy. W karcie znajdziemy sztandarowe potrawy kuchni francuskiej oraz wariacje szefa na ich temat. Dużo tu ryb i owoców morza; są też, jakżeby inaczej, ślimaki i jedno z najlepiej przyrządzonych w Warszawie foie gras. Patrząc na dania mięsne, można tylko żałować, że wszystkie produkty są importowane z daleka. Mimo morderczych cen warto spróbować terriny z foie gras podkreślonej galaretką z owoców leśnych i klasycznym chutneyem z czerwonej cebuli. Grzechu warta jest także rzadko spotykana w Polsce pala alpejska, ryba podobna do pstrąga, o sprężystym i soczystym mięsie; tu podawana z sosem czosnkowym oraz podsmażoną na chrupko polentą i kozim serkiem. PSST! Spróbujcie leciutkiego sufletu z sosem na bazie ubitych jajek i pomarańczowego likieru Grand Marnier.

13/20
Francuska/Elegancka
pl. Piłsudskiego 9 00-078 Warszawa
tel. 22 826 01 07
restaurantbistrodeparis.com
Czynne pt. 12.00–24.00
sob. 13.00–24.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 65 zł
danie główne 95 zł
deser 30 zł

Brasserie Warszawska

Szef kuchni: Mateusz Wichrowski

Brasserie Warszawska to piękna, klimatyczna restauracja nieopodal Sejmu i parku Łazienkowskiego, należąca do warszawskiego restauratora Daniela Pawełka, który jest także właścicielem Butchery & Wine. Kuchni Brasserie szefuje młody i zdolny Mateusz Wichrowski, który terminował u Pawła Oszczyka w warszawskiej La Rotisserie oraz w restauracjach w Niemczech. Wystrój i menu nawiązują do najlepszych wzorców paryskich. Z uwagi na lokalizację i poziom kuchni miejsce jest uczęszczane przez smakoszy z kręgów biznesowych i politycznych. Gustowne saloniki umożliwiają swobodne spotkanie rodzinne lub biznesowe, natomiast siedząc przy stoliku w głównej sali, można umilać sobie czas oglądaniem kolekcji karykatur przedstawiających zaprzyjaźnionych bywalców. Karta obfituje w znakomicie przygotowane klasyczne dania francuskie. Odpowiednio wysezonowane i z czułością przyrządzone steki są z wołowiny najlepszych ras mięsnych (hereford, czarny i czerwony angus). Ryby i owoce morza dostarczają sprawdzeni dostawcy; można bez obaw zacząć kolację od tuzina ostryg lub blinów z kawiorem. Warto zostawić też miejsce na deser! I tylko modlić się, żeby portfel to wytrzymał. PSST! Przed posiłkiem miło jest usiąść przy nastrojowym barze i wypić aperitif.

13,5/20
Francuska/Elegancka
ul. Górnośląska 24 00-484 Warszawa
tel. 22 628 94 23
www.brasseriewarszawska.pl
Czynne pon.–sob. 12.00–22.00
niedz. 12.00–20.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 35 zł
danie główne 70 zł
deser 20 zł

Reklama
Reklama

Cyrano de Bergerac

Szef kuchni: Tomasz Czyżycki

Kuchni szefuje współwłaściciel, 33-letni Tomasz Czyżycki, który gotowaniem zajmuje się od 14 lat. Pracował m.in. na wyspie Jersey, był także osobistym kucharzem krakowskich piłkarzy. Cyrano de Bergerac znajduje się w przestronnych piwnicach przepięknej mieszczańskiej kamieniczki z końca XV wieku. Długie schody prowadzą do klimatycznego wnętrza: ceglane ściany, gobeliny, antyki, białe lniane obrusy i stare świeczniki nadają mu elegancję i ciepło. Restauracja serwuje tradycyjną kuchnię francuską i kilka dań polskich; wszystko na bardzo wysokim poziomie. Potrawy są pełne smaku i arommatów. Ciasto francuskie (w postaci vol-au-vent na przystawkę i mille-feuille na deser) jest bezbłędnie wykonane. Dostaniemy tu także solidną porcję grasicy zapiekanej w orzechach z sosem z szalotek – perfekcja! Cyrano oferuje francuską klasykę: żabie udka, zapiekane ślimaki i chateaubrianda, ale też ryby z własnej wędzarni i wymyślne ravioli z truflami, foie gras oraz musem z karczochów. Obsługa jest zawsze obecna i starannie, lecz dyskretnie dba o gościa. Francuska muzyka sącząca się w tle tworzy spokojny nastrój. PSST! Jeśli znaleźliśmy się w Cyrano z powodu Specjalnej Okazji, możemy zamówić rzadko dostępny w Polsce szampan Météyer, wytwarzany przez rodzinną firmę od pięciu pokoleń.

13/20
Francuska/Romantyczna
ul. Sławkowska 26 31-014
Kraków tel. 12 411 72 88
www.cyranodebergerac.pl
Czynne codziennie 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 43 zł
danie główne 65 zł
deser 20 zł

Petit Paris

Reklama
Reklama

Szefowie kuchni: Philippe Abraham, Kazimierz Rutkowski

Petit Paris działa w stylowej kamienicy, mieszczącej się w bardzo dobrym punkcie, około 150 metrów od sopockiego molo. Wystrój lokalu ma charakter francuskiej brasserie a uwagę zwracają ogromne okrągłe zegary wiszące na jednej ze ścian. Restauracja założona i prowadzona przez Philippe'a Abrahama i jego wspólnika Kazimierza Rutkowskiego. To właśnie Abraham, Francuz mieszkający od dziesięciu lat w Polsce, skomponował większą część menu. Znalazło się w nim wiele potraw kuchni francuskiej, zarówno klasycznych, jak i autorskich. Karta została też wzbogacona o dania polskie – za tę jej część odpowiada Kazimierz Rutkowski. Firma oprócz restauracji prowadzi usługi cateringowe i organizuje przyjęcia. W menu sporo mięs (królik, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób), a także ryb i owoców morza. Nie zabrakło ikon kuchni francuskiej – żabich udek oraz ślimaków po burgundzku. Warto zwrócić uwagę na tatara ze świeżej makreli z suszonymi pomidorami i młodym szczypiorkiem, podawanego z musem z wędzonej makreli i miodowo-musztardowym winegretem, którego słodkawy smak doskonale równoważy słoność ryby. PSST! Nie można zapomnieć o „narodowym" deserze Francji, creme brulée. Tutaj ma wyjątkowo jedwabistą konsystencję i idealnie zbalansowany smak.

11/20
Francuska/Elegancka
ul. Grunwaldzka 12/16 81-750 Sopot
tel. 58 341 94 49
www.petitparis.pl
Czynne codziennie od 13.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 32 zł
danie główne 42 zł
deser 30 zł

Zazie Bistro

Szef kuchni: Daniel Myśliwiec

Reklama
Reklama

Daniel Myśliwiec to młody adept gastronomii, który po kilku latach pracy w restauracjach polskich (Kraków) i hiszpańskich w 2011 roku trafił do Zazie Bistro. Ku zadowoleniu gości włada kuchnią z fantazją i wyczuciem. To bezpretensjonalne francuskie bistro ulokowało się na Kazimierzu. My zaś możemy ulokować się na parterze, gdzie – siedząc przy jednym ze stolików umieszczonych wprost w oknach – będziemy obserwować leniwie toczące się wokół życie. Można także zejść do sal umieszczonych w piwnicach, którym ceglane sklepienia dodają romantyzmu i tajemniczości. Czytając kartę, stajemy przed rozkosznym dylematem: ile z tych pyszności da się zjeść naraz. Grzechem byłoby przecież przegapić lokalne przeboje. Jednym z nich jest w punkt usmażona grasica cielęca podana na raviolo z rozpływającymi się w ustach policzkami wołowymi i palonym masłem. Połączenie smakowe obezwładnia! Do momentu pojawienia się plastrów piersi gęsich, ułożonych na kluseczkach emmentalerowych i polanych sosem z likieru porzeczkowego (creme de cassis). A gdzie miejsce na ozory z kolendrą, jabłkiem, ananasem smażonym z pieprzem i orzechami? O deserach nie wspominając... PSST! Karta win jest co prawda krótka, ale ciekawa, składa się bowiem w większości z win naturalnych.

12/20
Francuska/Swobodna
ul. Józefa 34 31-056 Kraków
tel. 500 410 829
www.zaziebistro.pl
Czynne pon.–czw. 12.00–23.00
pt. –sob. 12.00–24.00
niedz. 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 20 zł
danie główne 34 zł
deser 13 zł

Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Reklama
Reklama