Aktualizacja: 03.11.2016 19:23 Publikacja: 03.11.2016 18:23
Trufle na talerzu – niebo w gębie.
Foto: 123RF
Kilka lat temu gruchnęła wieść, że polscy mykolodzy (specjaliści od grzybów) pod kierownictwem prof. Marii Ławrynowicz z Uniwersytetu Łódzkiego, znaleźli trufle na granicy województwa łódzkiego i śląskiego. Lokalizację utrzymują w tajemnicy, aby zbieracze nie rozgrzebywali ściółki, szkodząc lasom.
A rozgrzebują, mimo że trufle podlegają w naszym kraju ścisłej ochronie (mandat 500 złotych). Pokusa zarobku robi jednak swoje – trudne do znalezienia grzyby osiągają bowiem zawrotne ceny, nawet do kilku tysięcy euro za kilogram. W ubiegłym roku zapłacono za kilogramową truflę białą 200 tys. dolarów.
Jak artyści, projektanci i architekci wykorzystują naukę, aby chronić wodę, życiodajny żywioł, którego nam coraz...
Przed nami niepowtarzalna Noc Muzeów 2025, którą świętować można w całej Polsce: w Warszawie, Krakowie, Poznaniu...
W CSW Znaki Czasu w Toruniu trwa wystawa „Nie pytaj o Polskę”. Przewodnikami są cytaty z polskich hitów, m.in. K...
Złotego Lwa na Biennale Architektury 2025 zdobył Pawilon Bahrajnu.
Wystawa „1945. Nie koniec, nie początek” w Muzeum POLIN w Warszawie powstała na 80. rocznicę zakończenia II wojn...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas