Mazowsze cieszy się bogatą tradycją kulinarną, która jest ważnym elementem kulturowej różnorodności regionu i współtworzy wizerunek województwa poza jego granicami. Lokalni producenci mają świadomość, że wysokiej jakości produkty żywnościowe, powstałe w oparciu o naturalne metody wytwarzania, cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Prześcigają się więc w pomysłach, proponując zwiedzającym swoje najlepsze wyroby. Możliwość skosztowania na Mazowszu wysokiej klasy kuchni regionalnej sprawia, że kulinarne dziedzictwo staje się naszym naturalnym dobrem. Dlatego warto zadbać, aby z bogatej oferty żywnościowej wyselekcjonować produkty wyróżniające się nieprzeciętną jakością. Zadanie takie spełnia m.in. konkurs o Laur Marszałka, który przeprowadzony został już po raz czwarty.
Najsmaczniejsze, najzdrowsze wędliny, sery, miody, napoje, wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz przetwory owocowe i warzywne rywalizowały o Laur potwierdzający ich klasę. Tegoroczne zmagania zaplanowano z myślą o jak najszerszym gronie mazowieckich producentów żywności. Aby opinia była obiektywna, do udziału w konkursie zaproszono firmy komercyjne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne, a także osoby fizyczne. Należało jedynie udokumentować działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych czy regionalnych. Surowe kryteria oceny uwzględniały nie tylko wysoką jakość produkcji, ale także kreatywność i przywiązanie do regionalnej tradycji.
Do miana najlepszych smakołyków 2010 roku pretendowało 77 produktów z Mazowsza. Spośród nich 14 przysmaków zasłużyło na ten zaszczytny tytuł. Przekonany jestem, że wyróżnieni producenci godnie będą strzegli jakości mazowieckich specjałów, a kolejne edycje konkursu staną się dla nas motywacją do ciągłego odkrywania kulinarnej różnorodności naszego województwa.
Marszałek Województwa Mazowieckiego
—Adam Struzik