Reklama
Rozwiń

Najlepsze smakołyki

W dniach 18 – 19 maja Praska Giełda Spożywcza organizuje VII Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki. Impreza ta ma na celu promowanie tradycyjnych polskich wyrobów spożywczych oraz promocję regionalnych wytwórni specjalizujących się w, niekiedy zapomnianych już, produktach kuchni polskiej.

Publikacja: 15.05.2011 08:02

Najlepsze smakołyki

Foto: ROL

Swoje wyroby podczas tegorocznych Polskich Smaków będzie oferować ponad 70 wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Reprezentowane będą różne grupy wytwórców: małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości. Prezentowany będzie bardzo szeroki asortyment produktów spożywczych – wędlin, kiełbas, serów, napojów, chlebów i ciast. Wszystkie te specjały będzie można zobaczyć, spróbować i kupić. Jeśli kochasz polską kuchnię i chcesz się przekonać o wartości, jakości rodzimych produktów, nie może  tam Państwa zabraknąć.

Od pokoleń mieszkamy i pracujemy w jednej z podkrakowskich miejscowosci, w okolicy Liszek – mówią o sobie Barbara i Władysław Wolarek, właściciele Zakładu Wyrób Wedlin Tradycyjnych Wolarek w Liszkach. Historia wyrobu wędlin jest tak długa jak dzieje rodziny Wolarków. Z początku produkcja ograniczała się do wyrobu kiełbas i wędzonek na rodzinny, świąteczny stół. Wiedza, którą przekazywano sobie w familii od pokoleń nie poszła w zapomnienie i dziś wykorzystywana jest w firmie Wolarek, która zatrudnia 60 osób. – To dlatego nasze wędzonki mają specyficzny smak i zapach jak z wędzarni naszych dziadków – podkreśla z dumą Władysław Wolarek. Smak wędlin zakładu z Liszek doceniono już na wielu polskich stołach – szczególnie doceniają je klienci dbający o swoje dobre samopoczucie i uśmiech najbliższych. Produkty Wolarka doczekały się także wielu wyróżnień. Charakterystyczną cechą wyglądu wędzonek z zakładu pani Barbary i pana Władysława jest lisć laurowy, który dziś kojarzy się jako symbol najwyższej jakości wędlin. Na tegorocznych Dniach Produktu firma Wolarek jest gościem specjalnym.

VII Dni Produktów tradycyjnych polskie smaki swojskie szynki, kiełbasy, kaszanki, chleby, ciasta, sery, miody oraz wiele innych przysmaków

Ząbki koło Warszawy, ul. Józefa Piłsudskiego 180 Środa, 18 maja 2011 r.

• godz. 11.30 – uroczyste otwarcie Polskich Smaków

• godz. 12:00 – wręczenie nagród IV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

• impreza otwarta dla publiczności w godzinach 11.00 – 19.00 Czwartek, 19 maja 2011 r.

• impreza otwarta dla publiczności w godzinach 7.00 – 16.00

WSPÓŁORGANIZATORZY:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Urząd Miasta Zabki przy współpracy Urzędów Marszałkowskich Województw: Mazowieckiego, Śląskiego, Świętokrzyskiego

HONOROWY PATRONAT:

Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi i Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego

Swoje wyroby podczas tegorocznych Polskich Smaków będzie oferować ponad 70 wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Reprezentowane będą różne grupy wytwórców: małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości. Prezentowany będzie bardzo szeroki asortyment produktów spożywczych – wędlin, kiełbas, serów, napojów, chlebów i ciast. Wszystkie te specjały będzie można zobaczyć, spróbować i kupić. Jeśli kochasz polską kuchnię i chcesz się przekonać o wartości, jakości rodzimych produktów, nie może  tam Państwa zabraknąć.

Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta