Szturm minibrowarów

Zapowiada się kolejny udany rok dla piw z małych wytwórni. Tych restauracyjnych w najbliższych miesiącach może być w Polsce już niemal 40

Publikacja: 26.03.2012 02:55

Szturm minibrowarów

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

– W pol­skim ryn­ku piw z mi­ni­bro­wa­rów drze­mie na­dal ogrom­ny po­ten­cjał – mó­wi „Rz" Je­rzy Becz, pre­zes spół­ki QLT Re­stau­rant & Bar pro­wa­dzą­cej Bier­hal­le, sieć re­stau­ra­cji ser­wu­ją­cych wa­rzo­ne przez sie­bie pi­wa. Ma ich sześć, ale w pla­nach ma otwar­cie co naj­mniej pię­ciu ko­lej­nych. Pierw­sza z pla­no­wa­nych pi­wiar­ni ma po­wstać jesz­cze w tym ro­ku w War­sza­wie. Do 2014 r. Bier­hal­le po­ja­wi się ta­kże w Po­zna­niu i Gdań­sku. Przy­bę­dą też dwa ko­lej­ne lo­ka­le w sto­li­cy.

– Chce­my mieć przy­naj­mniej jed­ną pi­wiar­nię z bro­wa­rem w ka­żdym mie­ście wo­je­wódz­kim wraz z kil­ko­ma re­stau­ra­cja­mi wo­kół za­opa­try­wa­ny­mi przez ten bro­war – za­po­wia­da Becz.

W ubie­głym ro­ku sprze­daż piw w czę­ści re­stau­ra­cji Bier­hal­le ro­sła w tem­pie dwu­cy­fro­wym. Ich wła­ści­ciel spo­dzie­wa się, że w tym ro­ku bę­dzie po­dob­nie.

Z mo­dy na re­stau­ra­cyj­ne pi­wa – obec­nie wa­rzy je w Pol­sce nie­mal 30 lo­ka­li – ko­rzy­sta nie tyl­ko Bier­hal­le. Fir­ma Mi­ni­bro­wa­ry.pl, któ­ra zaj­mu­je się otwie­ra­niem i wy­po­sa­ża­niem bro­wa­rów re­stau­ra­cyj­nych, ma sześć roz­po­czę­tych in­we­sty­cji. Jed­ną z nich jest bro­war re­stau­ra­cyj­ny w To­ru­niu, któ­re­go jest nie tyl­ko wy­ko­naw­cą, ale ta­kże współ­wła­ści­cie­lem.

– Zde­cy­do­wa­li­śmy się na ten krok, po­nie­waż pro­wa­dze­nie mi­ni­bro­wa­rów to do­sko­na­ły biz­nes – tłu­ma­czy An­drzej Ga­ła­sie­wicz, wła­ści­ciel fir­my Mi­ni­bro­wa­ry.pl. Je­go zda­niem za 20 lat po­win­no być w Pol­sce co naj­mniej 200 mi­ni­bro­wa­rów.

Wszyst­ko wska­zu­je na to, że 2012 r. bę­dzie ko­lej­nym uda­nym ro­kiem ta­kże dla bro­wa­rów re­gio­nal­nych, któ­rych udział w ca­łym ryn­ku zdo­mi­no­wa­nym przez kon­cer­ny wy­no­si 5 – 6 proc. W 2011 r. ich łącz­na sprze­daż zwięk­szy­ła się o nie­mal jed­ną dzie­sią­tą, pod­czas gdy śred­ni po­pyt na pi­wo po­szedł w gó­rę o ok. 5 proc.

– Ze wzglę­du na ni­ską tem­pe­ra­tu­rę w stycz­niu i lu­tym pierw­szy kwar­tał nie był szcze­gól­nie uda­ny dla prze­my­słu pi­wo­war­skie­go. Jed­nak je­śli wio­sna i la­to bę­dą cie­płe, sprze­daż pi­wa po­win­na pójść w gó­rę, a po­pyt na pro­duk­ty z bro­wa­rów re­gio­nal­nych zno­wu ma szan­sę ro­snąć w szyb­szym tem­pie od śred­niej ryn­ko­wej – uwa­ża An­drzej Ol­kow­ski, pre­zes Sto­wa­rzy­sze­nia Re­gio­nal­nych Bro­wa­rów Pol­skich.

W pierw­szym kwar­ta­le te­go ro­ku o ok. 20 proc. więk­sza niż przed ro­kiem bę­dzie sprze­daż Bro­wa­ru Su­li­mar z Piotr­ko­wa Try­bu­nal­skie­go. W cią­gu ca­łe­go ro­ku ma wzro­snąć o co naj­mniej 30 proc.

Zwięk­sze­nia przy­cho­dów ze sprze­da­ży o ok. 30 proc. spo­dzie­wa się w tym ro­ku Bro­war Gon­ty­niec, do któ­re­go na­le­ży wa­rzel­nia w Czarn­ko­wie. Fir­ma bu­du­je ko­lej­ny za­kład w Ka­mion­ce, dzię­ki cze­mu po­dwoi swo­je mo­ce pro­duk­cyj­ne. No­wy bro­war ma ru­szyć w 2013 r.

Wła­ści­cie­le lo­kal­nych ma­rek sta­le roz­wi­ja­ją ofer­tę. Na­le­żą­cy do fir­my Van Pur bro­war Ło­mża roz­po­czął nie­daw­no sprze­daż pi­wa nie­fil­tro­wa­ne­go. Fir­ma ma w pla­nach ko­lej­ne no­wo­ści.

– Za­in­te­re­so­wa­nie Po­la­ków pi­wa­mi nie­fil­tro­wa­ny­mi oraz nie­pa­ste­ry­zo­wa­ny­mi jest co­raz więk­sze – mó­wi Becz. Aby je wy­ko­rzy­stać w jesz­cze więk­szym stop­niu, QLT Re­stau­rant & Bar roz­wa­ża wpro­wa­dze­nie bu­tel­ko­wa­nych piw Bier­hal­le do spe­cja­li­stycz­nych skle­pów z al­ko­ho­lem.

– Dwa mie­sią­ce te­mu roz­po­czę­li­śmy pi­lo­ta­żo­wy pro­gram w jed­nym z war­szaw­skich skle­pów. W cią­gu pół ro­ku po­dej­mie­my de­cy­zję, czy wpro­wa­dzi­my je do ko­lej­nych – wy­ja­śnia Becz.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki b.drewnowska@rp.pl

– W pol­skim ryn­ku piw z mi­ni­bro­wa­rów drze­mie na­dal ogrom­ny po­ten­cjał – mó­wi „Rz" Je­rzy Becz, pre­zes spół­ki QLT Re­stau­rant & Bar pro­wa­dzą­cej Bier­hal­le, sieć re­stau­ra­cji ser­wu­ją­cych wa­rzo­ne przez sie­bie pi­wa. Ma ich sześć, ale w pla­nach ma otwar­cie co naj­mniej pię­ciu ko­lej­nych. Pierw­sza z pla­no­wa­nych pi­wiar­ni ma po­wstać jesz­cze w tym ro­ku w War­sza­wie. Do 2014 r. Bier­hal­le po­ja­wi się ta­kże w Po­zna­niu i Gdań­sku. Przy­bę­dą też dwa ko­lej­ne lo­ka­le w sto­li­cy.

Pozostało 86% artykułu
Biznes
Polska kupiła kolejne nowoczesne bezzałogowce w USA i... sprzedaje bezzałogowce obserwacyjne Malezji
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej