– W polskim rynku piw z minibrowarów drzemie nadal ogromny potencjał – mówi „Rz" Jerzy Becz, prezes spółki QLT Restaurant & Bar prowadzącej Bierhalle, sieć restauracji serwujących warzone przez siebie piwa. Ma ich sześć, ale w planach ma otwarcie co najmniej pięciu kolejnych. Pierwsza z planowanych piwiarni ma powstać jeszcze w tym roku w Warszawie. Do 2014 r. Bierhalle pojawi się także w Poznaniu i Gdańsku. Przybędą też dwa kolejne lokale w stolicy.
– Chcemy mieć przynajmniej jedną piwiarnię z browarem w każdym mieście wojewódzkim wraz z kilkoma restauracjami wokół zaopatrywanymi przez ten browar – zapowiada Becz.
W ubiegłym roku sprzedaż piw w części restauracji Bierhalle rosła w tempie dwucyfrowym. Ich właściciel spodziewa się, że w tym roku będzie podobnie.
Z mody na restauracyjne piwa – obecnie warzy je w Polsce niemal 30 lokali – korzysta nie tylko Bierhalle. Firma Minibrowary.pl, która zajmuje się otwieraniem i wyposażaniem browarów restauracyjnych, ma sześć rozpoczętych inwestycji. Jedną z nich jest browar restauracyjny w Toruniu, którego jest nie tylko wykonawcą, ale także współwłaścicielem.
– Zdecydowaliśmy się na ten krok, ponieważ prowadzenie minibrowarów to doskonały biznes – tłumaczy Andrzej Gałasiewicz, właściciel firmy Minibrowary.pl. Jego zdaniem za 20 lat powinno być w Polsce co najmniej 200 minibrowarów.