Po decyzji Parlamentu Europejskiego: do hotelu z własnym szamponem

Jednorazowe opakowania z cukrem, czy plastikowe torebki majonezu przetrwają. Ale buteleczki z szamponem w hotelach już nie. To efekt głosowania w Parlamencie Europejskim.

Publikacja: 23.11.2023 14:13

Jednorazowe opakowania z cukrem, czy plastikowe torebki majonezu przetrwają. Ale buteleczki z szampo

Jednorazowe opakowania z cukrem, czy plastikowe torebki majonezu przetrwają. Ale buteleczki z szamponem w hotelach już nie

Foto: Adobe Stock

Cała sprawa nie jest marginalna, bo ilość odpadów opakowaniowych na osobę wzrosła w ciągu ostatniej dekady średnio o 32 kilogramy na osobę.

Ustawa „Opakowania i odpady opakowaniowe” była jedną z najsilniej lobbowanych w branży, a ustawodawcy wprowadzili do niej aż ponad 500 poprawek. Doprowadziło to do maratonu głosowania, podczas którego przewidziano wyjątki dla produktów stanowiących ważne dziedzictwo kulturowe, takich jak camembert, który nadal będzie sprzedawany w drewnianych opakowania. Nie ma jednak mowy o tym, aby przetrwały jednorazowe opakowania kosmetyków w hotelach. Coraz więcej placówek zastępuje je większymi „rodzinnymi” opakowaniami, często przytwierdzając je do mocowań na ścianach, zapewne po to, aby nie opuszczały hoteli razem z gośćmi.

Czytaj więcej

Unia chce szybciej pożegnać plastikowe torebki

Trzeba zwalczać powódź plastiku i usprawnić recykling

Przemysł szklarski z kolei jest zadowolony za ochronę „charakterystycznych projektów opakowań”, jak butelki z alkoholami.

Wyjątkowe i kreatywne kształty opakowań są kluczowym punktem kontaktu producentów z konsumentami. To głosowanie zmniejsza ryzyko, że cięższe materiały, takie jak szkło, zostaną zastąpione lżejszymi materiałami opakowaniowymimówiła podczas debaty Adeline Farrelly, sekretarz generalna FEVE, grupy lobbystów z branży szklanej.

Eurodeputowani w ostatnią środę byli zgodni co do tego, że do końca obecnej dekady wszystkie opakowania papierowe i plastikowe muszą nadawać się do recyklingu. Tyle, że pojawiły się także głosy za zbyt radykalnymi przepisami.

Czytaj więcej

Biedronka stawia pierwsze recyklomaty. Podała pierwszą lokalizacje

Jak najbardziej właściwe jest zwalczanie w szczególności powodzi plastiku i usprawnianie recyklingu w tych krajach europejskich, w których nie funkcjonuje on jeszcze zbyt dobrze. Ale nie potrzebujemy kaskady zakazów. Papier to materiał zrównoważony, a w Europie naprawdę mamy obecnie inne zmartwienia niż torby papierowe – uważa Peter Liese, eurodeputowany centroprawicowej Europejskiej Partii Ludowej.

Celem UE jest redukcja wszystkich odpadów opakowaniowych o 5 proc. do 2030 r. w porównaniu z poziomem z 2018 r. i o 15 proc. do 2040 r. Ostateczny kształt nowej ustawy zostanie jeszcze uzgodniony z krajami członkowskimi.

Nieudane eksperymenty McDonald's z kubkami wielokrotnego użytku

McDonald's jest jednym z krytyków przepisów za nacisk na promowanie produktów wielokrotnego użytku, takich jak kubki, zamiast jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych i papieru, które potem można poddać recyklingowi.

Firmy z branży fast food sprzeciwiają się propozycji Komisji Europejskiej, aby wymagać od wszystkich restauracji używania materiałów wielokrotnego użytku do serwowania posiłków. Argumentują, że ich wcześniejsze doświadczenia z ponownym wykorzystaniem nie są obiecujące.

Zdaniem przedstawicieli McDonald’sa po latach ograniczania szkodliwych dla środowiska tworzyw sztucznych w swoich restauracjach i skupienie się na recyklingu oraz opakowaniach nadających się do recyklingu, plan UE oznaczałby odwrócenie tej sytuacji.W zasadzie wyeliminowaliśmy plastik z naszych restauracji. Teraz, w wyniku ponownego użycia, będziemy musieli ten plastik przywrócić, aby umożliwić jego wielokrotne wykorzystanie – mówił we wrześniu w wywiadzie dla France 24 Jon Banner, dyrektor ds. globalnego wpływu McDonald’s.

Czytaj więcej

McDonald’s testuje nową pokrywkę na kubek. Pożegnanie ze słomkami

McDonald’s już eksperymentował z oferowaniem kubków wielokrotnego użytku w kilku krajach europejskich. Okazało się, że we Francji, gdzie na początku tego roku niektóre opakowania wielokrotnego użytku stały się obowiązkowe, przedmioty te są używane średnio mniej niż 29 razy, a klienci zatrzymują wiele z nich lub wyrzucają. W Niemczech klienci wybierający materiały wielokrotnego użytku wpłacają kaucję w wysokości 2 euro (2,10 dolara), ale i tak tylko 40 proc. kubków wraca do restauracji. W Holandii 25 proc. wraca, a depozyt wynosi tam 1 euro.

Badania McDonald’s sugerują, że kubki należy używać ponownie od 50 do 100 razy, aby były bardziej przyjazne dla środowiska niż produkty jednorazowe – powiedział Jon Banner.

"Recykling nie jest panaceum na rozwiązanie problemu odpadów"

W zeszłym roku Komisja Europejska zaproponowała przepisy, które nakazywałyby powszechne stosowanie materiałów wielokrotnego użytku, nawet w przypadku żywności na wynos. Tej wiosny, choć w najnowszej wersji ustawy usunięto ten obowiązek, nadal obejmowałby on zastawę, na której spożywane są potrawy w restauracjach szybkiej obsługi.

Czytaj więcej

Odpady wielkich marek zanieczyszczają Kambodżę. LPP: Nie byliśmy świadomi

Organizacje zajmujące się ochroną środowiska nalegają, aby UE kontynuowała realizację planu ponownego wykorzystania.Recykling nie jest panaceum na rozwiązanie problemu odpadów. Zaletą materiałów ponownego użycia jest to, że pomagają one zamknąć obieg odpadów, powodując z czasem produkcję i zużycie mniejszej ilości materiału – uważa Tatiana Luján, dyrektor ds. systemów materiałowych w ClientEarth, organizacji non-profit zajmującej się ochroną środowiska.

Przejście na naczynia wielokrotnego użytku wymusiłoby znaczne wydatki na wyposażenie restauracji w większą liczbę zmywalni, co zwiększyłoby ilość zużywanej wody — ostrzega Jon Banner.

Tatiana Luján kwestionuje jednak te twierdzenia. — Wyprodukowanie jednorazowej filiżanki do kawy wymaga średnio 1,3 litra wody, podczas gdy do czyszczenia kubka wielokrotnego użytku zużywa się tylko około 150 mililitrów wody – uważa.

Cała sprawa nie jest marginalna, bo ilość odpadów opakowaniowych na osobę wzrosła w ciągu ostatniej dekady średnio o 32 kilogramy na osobę.

Ustawa „Opakowania i odpady opakowaniowe” była jedną z najsilniej lobbowanych w branży, a ustawodawcy wprowadzili do niej aż ponad 500 poprawek. Doprowadziło to do maratonu głosowania, podczas którego przewidziano wyjątki dla produktów stanowiących ważne dziedzictwo kulturowe, takich jak camembert, który nadal będzie sprzedawany w drewnianych opakowania. Nie ma jednak mowy o tym, aby przetrwały jednorazowe opakowania kosmetyków w hotelach. Coraz więcej placówek zastępuje je większymi „rodzinnymi” opakowaniami, często przytwierdzając je do mocowań na ścianach, zapewne po to, aby nie opuszczały hoteli razem z gośćmi.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Jeden diament odmieni los zadłużonego mieszkańca Indii
Biznes
Unikalna kolekcja autografów sprzedana za 78 tys. funtów. Najdroższy Mao Zedong
Biznes
Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości
Biznes
Wymiany aktywami nie będzie. Bruksela zabrania transakcji z Rosjanami
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Biznes
Bernard Arnault stracił w 2024 r. więcej niż jakikolwiek miliarder