fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przemysł spożywczy

Nie tylko pietruszka. Warzywa droższe o kilkaset procent

Adobe Stock
Blisko 640 proc. – tyle z roku na rok podrożała biała kapusta. W sklepach pietruszka bywa już droższa od wieprzowiny.

Ceny warzyw rosną w astronomicznym tempie. Z miesiąca na miesiąc o kilkadziesiąt procent, a z roku na rok nawet o kilkaset. Rekordzistką nie jest pietruszka, o której wysokich cenach zrobiło się ostatnio głośno w mediach społecznościowych. Cichą liderką podwyżek jest - biała kapusta, która z roku na rok podrożała o 639 proc., cebula w spółdzielniach ogrodniczych jest droższa o 245 proc., a na targowiskach – o 76 proc. – wynika z majowego Raportu Rolnego, comiesięcznej publikacji Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

Czytaj także: Wieprzowina może bardzo mocno podrożeć. Alarmujące prognozy 

Pietruszka praktycznie podwoiła swoje ceny zarówno w skupach, jak i potem na giełdzie w Broniszach – i wreszcie w sklepach. Według raportu, jeszcze w kwietniu 2018 r. w skupach kosztowała 4,92 zł za kg. Potem jednak uderzyła susza, niszcząc zwłaszcza zboża i warzywa korzeniowe rosnące na polach. Dziś w sklepach mamy głównie ubiegłoroczne warzywa, na nowalijki dostępne na szeroką skalę trzeba jeszcze poczekać. Efekt – w kwietniu 2019 r. pietruszka kosztowała już 8,11 zł. Jeszcze drożej jest na giełdzie w Broniszach, w kwietniu przed rokiem za pietruszkę (już w hurcie) – płacono 6,5 zł za kg, a w tym roku już – najmniej 10 zł, ale ceny sięgają nawet 16 zł. Jeszcze drożej jest już w detalu, w dwóch wiodących sklepach internetowych z produktami spożywczymi za pietruszkę zapłacimy od 14 do 20 za kg. W tych samych sklepach za kilogram schabu płacimy 17 – 20 zł.

Podwyżki dotykają wszystkich elementów łańcucha dostaw, ceny rosły też w zakładach przetwórczych i chłodniach. Ciekawą rzecz analitycy zauważyli w eksporcie, choć w lutym eksport warzyw świeżych spadł o 12 proc. wobec lutego ubiegłego roku, to jego wartość – wzrosła o 42 proc. – w efekcie wysłaliśmy za granicę 30,4 tys. ton warzyw, a zarobiliśmy na tym 20,6 mln euro. W tym samym czasie sprowadziliśmy aż o 41 proc. więcej warzyw niż przed rokiem – wartość importu wyniosła 89,9 mln euro, 27 proc. więcej niż przed rokiem. W ten sposób Polska, jeden z głównych producentów Europy, zwiększyła swoje ujemne saldo w handlu warzywami o ponad jedną trzecią – z 32,6 mln euro przed rokiem do 45,7 mln euro w lutym 2019 roku.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA