Reklama
Rozwiń
Reklama

Jak przechytrzyć jelita futrzaka

Najdroższą kawę na świecie musi najpierw zjeść i wydalić łaskun. Start–up Afineur odtwarza ten sam proces fermentacji w laboratorium.

Aktualizacja: 17.12.2016 13:00 Publikacja: 17.12.2016 12:50

Jak przechytrzyć jelita futrzaka

Foto: SONNY TUMBELAKA

Łaskun to nieduże zwierzątko zasiedlające lasy tropikalne. Bywa szkodnikiem na plantacjach, ale najbardziej znany jest jako kluczowe ogniwo w procesie produkcji pewnej wyjątkowej kawy. Kopi luwak z indonezyjskiej wyspy Jawa kosztuje 600 dol. za ok. 0,5 kg ziaren – to najdroższa odmiana kawy na świecie. Jak powstaje? Otóż łaskuny pożerają owoce kawowca, a następnie wydalają nadtrawione pestki – czyli ziarenka kawy – które w układzie trawiennym tego ssaka poddane zostały częściowej fermentacji. Stąd jej szczególny, zmieniony smak. Tak skomplikowany proces produkcji z udziałem „siły żywej” jest właśnie przyczyną wygórowanej ceny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama