Embargo szkodzi branży mięsnej

Przedłużający się zakaz eksportu wieprzowiny oraz duża konkurencja szkodzi branży. Ratunkiem są nowe rynki zbytu.

Publikacja: 14.07.2015 16:52

Embargo szkodzi branży mięsnej

Foto: 123rf.com

Na koniec czerwca 2015 r. w bardzo dobrej i dobrej sytuacji finansowej było tylko 45,3 proc. firm z branży mięsnej – wynika z najnowszej analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Na początku 2014 r. - a więc tuż przed wprowadzeniem embarga na polską wieprzowinę przez m.in. Rosję, Białoruś, Chiny i Koreę Południową – udziały radzących sobie firm wynosiły 80,4 proc.

To właśnie zakaz eksportu mięsa wieprzowego na wiele rynków jest główną przyczyną kłopotów branży.

- Nierównowaga wynikająca z embarga pogłębia się - wyjaśnia Dariusz Formela, prezes PKM Duda. - Większość krajów unijnych, w przeciwieństwie do Polski, może nadal eksportować bez ograniczeń na rynki azjatyckie.

W efekcie, nasz rynek zalewa tańsza wieprzowina z Zachodu. Cierpią na tym najbardziej ubojnie i firmy zajmujące się rozbiorem mięsa. - Niższe ceny surowca sprzyjają natomiast marżom osiąganym przez firmy przetwarzające mięso i produkujące wędliny - wyjaśnia Michał Krajczewski, analityk Biura Maklerskiego Banku BGŻ BNP Paribas.

Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso kondycja branży mięsnej z pewnością się pogorszyła. Nie jest jednak tragiczna. - Nie grozi nam fala bankructw - uspokaja szef Związku Polskie Mięso.

Rynki eksportowe na Bliskim Wschodzie próbuje odzyskać polska wołowina. Jak wyjaśnia Choiński, atrakcyjne są Zjednoczone Emiraty Arabskie i Arabia Saudyjska.

- Nowych rynków zbytu poszukują także eksporterzy wieprzowiny. Próbują również sprzedać więcej mięsa w krajach unijnych - zaznacza Witold Choiński.

- Sytuację całego sektora ratuje produkcja mięsa drobiowego - zauważa Tomasz Starzyk z Bisnode Polska.

Z trudną sytuacją najlepiej radzą sobie duże firmy mięsne- podaje Bisnode. Przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 250 osób w 82 proc. są w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej. Takimi wynikami może pochwalić się natomiast tylko około 38 proc. firm mięsnych mających do 25 pracowników.

Na koniec czerwca 2015 r. w bardzo dobrej i dobrej sytuacji finansowej było tylko 45,3 proc. firm z branży mięsnej – wynika z najnowszej analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Na początku 2014 r. - a więc tuż przed wprowadzeniem embarga na polską wieprzowinę przez m.in. Rosję, Białoruś, Chiny i Koreę Południową – udziały radzących sobie firm wynosiły 80,4 proc.

To właśnie zakaz eksportu mięsa wieprzowego na wiele rynków jest główną przyczyną kłopotów branży.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Skarbówka ściągnęła z TVN wysoką karę KRRiT za reporaż o Karolu Wojtyle
Biznes
Sieci 5G w Polsce zrównały zasięg
Biznes
System kaucyjny zbudują sprytni, a nie duzi, gracze
Biznes
Praktycznie o przyszłości otwartego oprogramowania. Konferencja Open Source Day 2024 już 18 kwietnia
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Biznes
Są unijne kary za łamanie sankcji wobec Rosji. Więzienie i ogromne grzywny