Święta na wynos

Domowe kuchnie przed świętami tętnią życiem i odurzają zapachami. Ale nie wszystkie, co wcale nie znaczy, że ich właściciele rezygnują z wystawnej wieczerzy. Po prostu część, a czasem wszystkie potrawy, wolą zamówić u fachowców – w ulubionych restauracjach

Publikacja: 06.12.2007 11:40

Święta na wynos

Foto: stockfood

– Ludzie coraz więcej pracują, są zabiegani, a kiedy dotrą wreszcie do domu, wolą odpocząć i poświęcić jak najwięcej czasu bliskim, a nie zamykać się w kuchni. Ja to rozumiem i szanuję – mówi Karol Okrasa, szef kuchni w hotelu Le Royal Meridien Bristol.Wszyscy zapracowani oraz niepewni swych kulinarnych zdolności, mogą – a wręcz powinni – wesprzeć się świątecznym kateringiem. Tym bardziej że oferta jest przebogata: od dań bardzo tradycyjnych, po bardzo ekstrawaganckie.

CH Klif, ul. Okopowa 58/72, piętro I, tel. 022 531 46 55Restauracja słynie z ryb, co znakomicie wpisuje się w wigilijne tradycje. Do 20.12 można tu zamówić m.in. tatara z łososia (49 zł/kg), śledzie w oleju lub śmietanie (3,40 zł/0,1 kg), ryby w galarecie – karp, łosoś, szczupak faszerowany (9,90 zł/porcja), a także ryby smażone i całe łososie z pieca.

ul. Koszykowa 54,

tel. 022 630 88 50

Czekają tu takie frykasy jak consomme z suszonych prawdziwków (39 zł/l), kołduny faszerowane kapeluszami prawdziwków (32 zł/kg), śledzie marynowane w oliwie lnianej z cebulką (12 zł/150 g), pikantny tatar ze śledzi na pumperniklu (12 zł/100 g). A na deser – tort makowy nasączony miodowym krupnikiem (145 zł).

ul. Egipska 7, tel. 022 672 48 57

ul. Drawska róg Szczęśliwickiej, tel. 022 823 98 68Greckie restauracje zapraszają, ale wcale nie na rybę po grecku. Wśród świątecznych propozycji są tu: pieczona rolada z mięsa koziego, wieprzowego i cielęcego (120 zł/kg) albo jagnięcina z warzywami i serem kefalotiri, pieczona w pergaminie (60 zł/kg). Zamówienia można składać do 18.12.

Centrum Olimpijskie,

ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, piętro VI,

tel. 022 560 37 33

Tu znajdziemy m.in.: wędzonego łososia z chrzanową śmietaną (16 zł/porcja), rybę po grecku (12 zł/porcja), deskę wędzonych ryb (18 zł/porcja), barszcz czerwony z uszkami albo krem grzybowy z łazankami (9 zł/porcja), karpia w sosie migdałowym (14 zł/porcja). Zamówienia można składać do 18.12.

ul. Francuska 11, tel. 022 616 24 88Tutejsi kucharze mogą nam przygotować m.in. szczupaka faszerowanego w całości (600 zł/1,5 – 2 kg), staropolski bigos (38 zł/kg) albo żur na prawdziwkach (50 zł/l). Zamówienia przyjmowane są do 20.12, ale jeżeli nabierzemy ochoty na prosiaczki nadziewane kaszą i podrobami (800 zł/szt., waga od 8 – 15 kg), wówczas zamówienie należy złożyć do 10.12.

ul. Wspólna 35, tel. 022 621 18 81Restauracja poleca pasztety: jagnięcy, cielęcy i z mięs mieszanych (50 zł/kg). Do tego w prezencie konfitura cebulowa. Przyjmowane są również zamówienia na inne dania z karty, do 20.12.

ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 022 551 10 00Tu czeka na nas: pasztet staropolski z ćwikłą (12 zł/100 g), galantyna z gęsi z orzechami i wędzonymi śliwkami z sosem chrzanowo-gruszkowym (21 zł/120 g) albo pieczony pstrąg z rozmarynem na sałatce z buraczków (52 zł/400 g). Zamówienia realizowane są od 1 do 24 grudnia.

ul. Grzybowska 9, tel. 022 890 98 25Danie z tej restauracji wprowadzi nieco egzotyki na nasz tradycyjny stół. W świątecznym menu znalazły się: śledzie pachnące w sezamie (10,90 zł/porcja), świąteczne dimsum, czyli pierogi na parze z farszem wegetariańskim (11,90 zł/porcja), chryzantemowy karp (33,90/porcja). Dania można zamawiać na miejscu i na wynos od 1 grudnia. W ramach specjalnej promocji goście, którzy zamówią potrawy z menu świątecznego, otrzymają 10 proc. rabatu.

ul. Różana 14, tel. 022 540 13 33Wychodząc naprzeciw wszystkim zapracowanym restauracja oferuje „wigilię na wynos”, czyli m.in.: karpia po żydowsku (8zł/100 g), faszerowanego sandacza (7 zł/100 g), kapustę z grzybami (28 zł/kg), pierogi z kapustą i grzybami (24 zł/kg), ciasto kajmakowo-żurawinowe (28 zł/kg). Zamówienia przyjmowane są do 14.12.

ul. Oboźna 9, tel. 022 826 83 17Do 19.12 można tu zamawiać upieczoną gęś bożonarodzeniową z dodatkami (250 zł, każda następna gęś 150 zł). Butelkę Pinot Noir Heinricha Hartla do gąski dostaniemy w prezencie.

—Dominika Gasik

Pierniczki, ciasteczka

Na świąteczne gotowanie zaprasza dzieci Szkoła Gotowania dla Dzieci Little Chef. Popołudniami i w weekendy odbywa się tutaj pieczenie i dekorowanie ciastek, pierników i innych smakołyków. Zajęcia trwają 1,5 godziny. Każdy mały kucharz wychodzi z zajęć z torebką ciasteczek do powieszenia na choinkę. Najbliższe zajęcia: 8.12, godz. 10, 9.12, godz. 10, 12 i 14, 10.12, godz. 16, 12.12, godz. 16 i 18 oraz 13.12, godz. 18. Konieczne są zapisy. Cena: 50 zł od osoby. Na szybki kurs przyrządzania potraw bożonarodzeniowych można pójść w poniedziałek do Akademii Kurta Schellera. W planie m.in. nauka przyrządzania pstrąga w migdałach, kaczki w galaretce pomarańczowej i filetu z jesiotra w skórce z ziół. Dodatkowo podczas zajęć uczestnicy zrobią suflet z orzechami laskowymi i krem mascarpone z czekoladą. Czas trwania kursu to 3 – 4 godziny. Konieczne są zapisy. Cena: 170 zł. —mq

Little Chef, ul. Kierbedzia 4 pok. 320, tel. 0501 093 691, www.littlechef.pl, Kurt Scheller Academy, ul. Piękna 68, tel. 022 626 80 92, www.schelleracademy.com.pl

Jeść z Mikołajem

W niedzielę w godz. 12 – 17 w restauracji Boathouse odbędzie się mikołajkowy brunch. Przygotowano prezenty dla najmłodszych gości, a dla wszystkich wybór śródziemnomorskich i tradycyjnych świątecznych dań polskich. W mikołajkowym menu znalazły się m.in. piramida z krewetek Black Tiger z pikantnym sosem, nowozelandzka jagnięcina z kostką z sosem kakaowym oraz pieczona gęś z jabłkami. Na deser – strudel jabłkowy z bakaliami, makowiec i piernik z konfiturą różaną. Cena: 129 zł od osoby dorosłej, dzieci do lat 6 – gratis, dzieci w wieku 7 – 12 lat – 55 zł.

Wkrótce w restauracji Boathouse wprowadzona zostanie nowa karta, w której znajdą się m.in. wołowina Kobe i kawa z Jamajki Blue Mountain. W styczniu zostanie otwarty nowy wine lounge pod nazwą JJ Wine Lounge at the Boathouse z rewolucyjnym systemem serwowania win na kieliszki Enomatic. To rozwiązanie pozwala na przechowywanie otwartych win do trzech tygodni bez utraty ich jakości. ? Boathouse, Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23, czynne codziennie w godz. 12-23, można płacić kartą

– Ludzie coraz więcej pracują, są zabiegani, a kiedy dotrą wreszcie do domu, wolą odpocząć i poświęcić jak najwięcej czasu bliskim, a nie zamykać się w kuchni. Ja to rozumiem i szanuję – mówi Karol Okrasa, szef kuchni w hotelu Le Royal Meridien Bristol.Wszyscy zapracowani oraz niepewni swych kulinarnych zdolności, mogą – a wręcz powinni – wesprzeć się świątecznym kateringiem. Tym bardziej że oferta jest przebogata: od dań bardzo tradycyjnych, po bardzo ekstrawaganckie.

Pozostało 92% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką