Dobra wiadomość dla smakoszy – tegoroczne zbiory białych trufli są znakomite, więc łakomstwo będzie w tym roku tańsze. To miła odmiana po poprzednim sezonie, gdy ceny szybowały wysoko pod niebo po suchej jesieni. Wysyp białych trufli zawdzięczamy wszyscy deszczowej jesieni w tych regionach Włoch, w których białe trufle rosną w symbiozie z dębami.
Trufle z tegorocznych zbiorów kosztują średnio, jak informuje Wall Street Journal, od 2 do 2,5 tysiąca euro za kilogram. Oznacza to, że są o połowę niższe niż rok temu i najniższe od ponad dekady. Oczywiście, szczególnie dorodne okazy tych grzybów nadal osiągają znacznie wyższe ceny – niedawno za 96 tysięcy dolarów sprzedano ważącą 850 gramów truflę z regiony Alba (skąd trufle w większości pochodzą).
Powodem, dla którego grzyby te są tak drogie jest fakt, że nie można ich hodować. Białe trufle mogą rosnąć tylko dziko, a do ich zbierania korzysta się ze specjalnie szkolonych zwierząt. We Włoszech tradycyjnie używa się do tego świń.
Białe trufle są najdroższą odmianą trufli. Oprócz tego dostępne są inne odmiany tych grzybów, nieco powszechniejsze i znacznie tańsze. Trufle, z uwagi na swoje walory smakowe i zapachowe, używane są jako przyprawa i dodatek do najdroższych dań.