Nasz cukier zyskał szeroką bramę na świat

Rusza uruchomiony za 100 mln zł terminal cukrowy w Porcie Gdańsk. To ułatwi eksport polskiego cukru.

Publikacja: 13.10.2019 21:00

Nasz cukier zyskał szeroką bramę na świat

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski

Po dwóch latach przygotowań został wreszcie oddany do użytku pierwszy polski terminal cukrowy. W Gdańsku powstał terminal, a także silos, biura i infrastruktura nabrzeża oraz kilkadziesiąt miejsc pracy.

– Spożycie cukru w Europie od wielu lat pozostaje na tym samym poziomie. Aby móc być konkurencyjnym na rynkach, gdzie spożycie rośnie, konieczny jest własny terminal przeładunkowy – powiedział Krzysztof Kowa, prezes Krajowej Spółki Cukrowej. Spółka wydała na budowę 100 mln zł z własnych środków.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem