Reklama
Rozwiń

Pandemia wymusiła mniejszą produkcję szampana

Producenci szampana doszli w ostatniej chwili do porozumienia o zmniejszeniu ilości winogron, jakie zbiorą w tej kampanii, bo chcą wyjść z załamania sprzedaży wywołanego przez kryzys sanitarny.

Aktualizacja: 19.08.2020 12:37 Publikacja: 19.08.2020 12:33

Pandemia wymusiła mniejszą produkcję szampana

Foto: AdobeStock

Zbieranie owoców zaczęło się dwa tygodnie wcześniej, najwcześniej w historii z powodu suszy. Oficjalny początek ogłoszono w poniedziałek 17 sierpnia, a we wtorek właściciele winnic i producenci szampana postanowili zmniejszyć zbiory winogron do 8 ton z hektara, co powinno dać po 230 butelek tego trunku. Jest to zmniejszenie o 22 proc. wobec 10,2 ton z hektara w 2019 r. — podała w komunikacie organizacja producentów szampana CIVC.

W rozmowach trwał od 2 tygodni impas, bo duże firmy naciskały na większe ograniczenie zbiorów, aby ratować ceny, natomiast niektórzy właściciele winnic chcieli bardziej skorzystać na obiecującym sezonie. CIVC uznała, że przed zbliżającymi się świętami pod koniec roku, najważniejszym okresem dla szampana, ale w warunkach dostosowywania się świata do konsekwencji pandemii przyjęto rozwiązanie bez precedensu w ograniczeniu wielkości zbiorów winogron. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni