Kolejny skutek epidemii. Ceny mąki idą w górę

Gwałtowny wzrost popytu na mąkę i makarony skutkuje rosnącymi cenami zbóż i mąki. Tanieją za to oleje…

Aktualizacja: 27.03.2020 05:43 Publikacja: 26.03.2020 17:12

Kolejny skutek epidemii. Ceny mąki idą w górę

Foto: Adobe Stock

Szturm na sklepy w celu zakupienia makaronów, kasz i mąk ma skutek wręcz podręcznikowy – gwałtowny wzrost cen mąki. Za tym idzie też, jak zauważa „Financial Times" wzrost cen pszenicy. Ceny rosną zarówno w USA, jak i w Polsce czy np. w Pakistanie. Produkty zbożowe kupowane były bowiem na zapas na całym świecie, jako podstawa zapasów na czas epidemii.

Czytaj także: Koronawirus: Rząd będzie regulował ceny żywności?

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama