Piekarnie boją się nowego roku

Dynamika wzrostu cen pieczywa kolejny miesiąc z rzędu hamuje, ale branża ostrzega: nowy rok zaskoczy Polaków. Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości.

Publikacja: 07.12.2023 03:00

Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości

Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości

Foto: Adobe Stock

W zeszłym roku politycy straszyli opinię publiczną, że bochenek chleba może kosztować nawet 30 zł. Na razie daleko do takiego poziomu cen, choć obecny i tak już jest wysoki. Według „Indeksu cen w sklepach detalicznych”, w październiku pieczywo zdrożało średnio o blisko 12 proc. r./r. i było piątą najbardziej drożejącą kategorią z 17 monitorowanych. Jak wykazały wcześniejsze raporty, we wrześniu wzrost wyniósł prawie 13 proc., w sierpniu – niecałe 21 proc., w lipcu – ponad 20 proc., w czerwcu – niespełna 18 proc., a w maju – blisko 16 proc. Widać zatem, że dynamika podwyżek lekko opada, ale sytuacja wciąż jest niepokojąca.

Pozostało 84% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Kawiarniana wojna w Chinach. Chińska sieć wyprzedziła Starbucksa
Przemysł spożywczy
Właściciel Milki pozywa holenderską firmę. W tle problem przymusowej pracy dzieci
Przemysł spożywczy
Kiepskiej jakości miód zalewa Polskę. Pszczelarze chcą kontroli na granicach
Przemysł spożywczy
Kreml zerwał umowę Nikity Chruszczowa. Ulubione danie Anglików zagrożone
Materiał Promocyjny
PR&Media Days 2024 - trendy i wyzwania
Przemysł spożywczy
Niemieckie sklepy sprzedają szwajcarski przysmak z polskiego mięsa. Szwajcarzy są oburzeni
Przemysł spożywczy
Brytyjska marka pozbywa się martwego lwa z logo. Ma być mniej biblijne