Reklama
Rozwiń

Piekarnie boją się nowego roku

Dynamika wzrostu cen pieczywa kolejny miesiąc z rzędu hamuje, ale branża ostrzega: nowy rok zaskoczy Polaków. Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości.

Publikacja: 07.12.2023 03:00

Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości

Wypieki mogą być droższe i gorszej jakości

Foto: Adobe Stock

W zeszłym roku politycy straszyli opinię publiczną, że bochenek chleba może kosztować nawet 30 zł. Na razie daleko do takiego poziomu cen, choć obecny i tak już jest wysoki. Według „Indeksu cen w sklepach detalicznych”, w październiku pieczywo zdrożało średnio o blisko 12 proc. r./r. i było piątą najbardziej drożejącą kategorią z 17 monitorowanych. Jak wykazały wcześniejsze raporty, we wrześniu wzrost wyniósł prawie 13 proc., w sierpniu – niecałe 21 proc., w lipcu – ponad 20 proc., w czerwcu – niespełna 18 proc., a w maju – blisko 16 proc. Widać zatem, że dynamika podwyżek lekko opada, ale sytuacja wciąż jest niepokojąca.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni