Bardziej spersonalizowaną dietę można otrzymać po wprowadzeniu danych dotyczących: wieku, wagi, płci, wzrostu oraz aktywności fizycznej. W oparciu o te wartości ustalany jest wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index – indeks masy ciała) oraz dzienne zapotrzebowanie energetyczne (PPM – podstawowa przemiana materii i CPM – całkowita przemiana materii).
Następnie należy wybrać kaloryczność diety spośród 1200 kcal, 1500 kcal oraz 1800 kcal.
Po zatwierdzeniu danych ukazuje się informacja, w której fundusz podkreśla, że dieta jest jedynie wskazówką do zdrowego odżywiania przeznaczoną dla osób zdrowych, bez alergii pokarmowych. NFZ zaleca, by po zindywidualizowany jadłospis udać się do dietetyka.
Każdy posiłek ma określoną wartość kaloryczną, zawartość białka, tłuszczy i węglowodanów. Do tego dołączona jest prosta instrukcja przygotowania i przewidywany czas wykonania potrawy. Z łatwością można wybrać inny przepis klikając w przycisk „Wymień".