Winowajca

Kto był najlepiej zarabiającym sportowcem w ubiegłym roku? Golfista Tiger Woods. Nagrody w turniejach i kontrakty reklamowe zapewniły mu niemal 80 milionów dolarów.

Aktualizacja: 13.06.2014 09:13 Publikacja: 13.06.2014 09:12

Jerzy Mazgaj prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Cóż, golf to świat wielkich pieniędzy, luksusu i prestiżu. Najlepszą światową ligą jest cykl turniejów PGA TOUR. Kilka z nich składa się wręcz na nieoficjalne mistrzostwa świata.  Nic dziwnego, że wielu sponsorów i partnerów chciałoby wkroczyć na green...

Jedną z firm, które zrealizowały ten zamiar, jest amerykańska winnica Beringer. Ich wino stało się oficjalnym trunkiem turniejów PGA TOUR ?i można go spróbować ?w specjalnych barach degustacyjnych podczas wybranych imprez. Dla tych, którzy nie będą mieli okazji z nich skorzystać, jest jednak dobra wiadomość – można poczuć namiastkę wielkich wrażeń i napić się tego wina w zaciszu własnego domu czy, zaszalejmy – bardziej sportowo, na tarasie.

Beringer California Classics Chardonnay, bo o tym winie mowa, jest orzeźwiające i świeże. Niesie w sobie bogactwo aromatów jabłek i owoców pestkowych (morele, brzoskwinie, nektarynki) przełamane cytrusową nutą. To gładkie i zarazem soczyste wino, które przyjemnie się pije po obu stronach Atlantyku. Ale by świadomie rozkoszować się jego smakiem, wypada wiedzieć kilka rzeczy.

Po pierwsze – Kalifornia, czyli największy i najważniejszy z regionów winnych w USA. Produkuje się tu około 90 proc. amerykańskich win. Nic dziwnego – w końcu dzięki rozległości i zróżnicowaniu topograficznemu producenci mają tu do dyspozycji oszałamiający wybór terroir.

Po drugie – chardonnay. Najczęściej sadzona odmiana winogron w Kalifornii i jednocześnie najchętniej pite wino. Wzmianki o tutejszych uprawach chardonnay pochodzą już z początku XIX wieku. Co ciekawe, większość plantacji tej odmiany została zlikwidowana w czasie prohibicji (1919–1933) i dopiero lata 70. ubiegłego wieku to okres jej odrodzenia i początku popularności. ?Ale prawdziwa bomba wybuchła w 1976 roku w Paryżu. Podczas degustacji „w ciemno", w której burgundy, wina z Bordeaux oraz cabernety i chardonnay z Kalifornii oceniali wybitni francuscy znawcy, zarówno w kategorii czerwonych, jak i białych zwyciężyły trunki zza oceanu. Kalifornijscy winiarze odebrali to jako jednoznaczny znak, że warto się starać.

Kupując chardonnay, trzeba zdawać sobie jednak sprawę, że w zależności od sposobu jego produkcji mamy dwa zupełnie inne style tego wina. I tak niebeczkowane chardonnay jest czyste i rześkie. Swą pikantnością przypomina nieco pinot grigio. Dodatkowo, jeśli przeważają w nim aromaty jabłkowe, a nie figowe lub ananasowe, owoce najprawdopodobniej zostały zebrane na początku swojej dojrzałości. Natomiast chardonnay starzone w dębowej beczce to zupełnie inna bajka. Do głosu zaczynają dochodzić nuty wanilii, karmelu, kruchego ciasta i kokosa. Są tacy, którzy mówią też o koperku.

Na marginesie – zdaniem ekspertów niektórzy producenci nadmiernie szafują dębem i w rezultacie ich chardonnay są skutecznie pozbawione pierwotnych, naturalnych aromatów tej odmiany i tracą balans. Ale de gustibus... Warto również poszukać informacji, czy wino było poddane fermentacji malolaktycznej, podczas której kwas jabłkowy zostaje przekształcony w łagodniejszy kwas mlekowy. Proces nadaje tak potraktowanym chardonnay specyficznego maślanego posmaku i oleistej tekstury.

A co zjeść do kalifornijskiego chardonnay? Pieczoną pierś kurczaka bądź indyka, a także dorsza, pstrąga i łososia. Z warzyw przypasuje kabaczek, cukinia oraz szparagi. A jeśli zasmakujecie w chardonnay – spróbujcie też innych Beringerów. Sam Robert Parker był pod wrażeniem ich jakości.

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację