Nie dając win wielkich i bogatych jak te robione z nebbiolo, barbera nie ma do dyspozycji tak dobrych parceli. Nie dla niej więc położone wysoko stoki o południowej ekspozycji. Jednak jest łatwiejsza w uprawie i nie tak kapryśna, dość łatwo uzyskać wysokie plony. Z tego też powodu w winnicach stawiających na jakość, a nie na ilość produkowanego wina, przycina się pędy, dokładając starań, by smak koncentrował się w jak najmniejszych gronach. ?A jak smakuje wino ?z barbery?
Barbera jest winem o ciemnej sukni, dzięki silnym pigmentom może być niemal czarna. Ma naturalną wysoką kwasowość i umiarkowaną zawartość tanin, toteż smak, w którym wyczuwamy delikatne kwaskowate wiśnie, truskawki i muśnięcie korzennych przypraw, stawia ją w jednym rzędzie z lżejszymi czerwonymi trunkami o wyraźnym owocowym i „soczystym" charakterze. Potwierdzam, że jest wdzięcznym towarzyszem biesiadnych chwil. Zestawiając ją z potrawami, można kierować się zasadą uzupełniania smaków bądź ich podkreślania. ?W pierwszym przypadku wybierajmy tłuste dania mięsne, które zyskają na wysokiej kwasowości barbery. W drugim – szukajmy przepisów z wykorzystaniem ziół obecnych w aromacie wina – anyżu, szałwii, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Pod rozwagę poddaję na przykład co delikatniejsze dania kuchni arabskiej.
Narobiwszy wszystkim smaku na barberę, stawiam w końcu przed sobą butelkę. Wybrałem dziś Barberę d'Alba od Terre del Barolo. Ten producent to założona ponad pół wieku temu spółdzielnia zrzeszająca obecnie 400 plantatorów winorośli z okolic Serralunga, Monforte d'Alba, Barolo, Novello i La Morra. Pozyskuje i przerabia co roku 5,5 tony winogron, wypuszczając gatunki wina sławiące Piemont na całym świecie – z Barolo, Nebbiolo d'Alba, Dolcetto i Barberą na czele.
Zaznaczmy, że nasza Barbera d'Alba jako trunek gotowy do picia (niewymagający więc już starzenia w domowej piwniczce) nie potrzebuje wyjątkowych warunków przechowywania. Wystarczy mu chłodne, suche miejsce, co już od początku ułatwia obchodzenie się z tym winem. Podajemy je w temperaturze 18–20 stopni. Do wspomnianej wcześniej ogólnej charakterystyki smaku dodałbym wkład winiarzy Terre del Barolo – pełnię i przyjemne zbalansowanie.
Miłośników winnych ciekawostek zainteresuje na pewno fakt, że można również spotkać barberę w wersji lekko musującej. Robią ją w regionie Colli Piacentini w północnym zakątku Emilii-Romanii, ojczyźnie Ferrari, parmezanu i Lambrusco. Ale to zupełnie inna winna historia.